US tržby: Gravitace se nezadržitelně řítí vpřed, rozmetala Machetu i kapitána Phillipse

US tržby: Gravitace se nezadržitelně řítí vpřed, rozmetala Machetu i kapitána Phillipse
Kapitán Phillips
O druhém víkendu si Gravitace dokázala znovu bez problémů urvat první pozici a to s ohromnými 44 miliony dolarů. To znamená oproti minule propad o pouhých 20%. Je jisté, že tu máme trvalku, která v zámoří hravě pokoří 200 milionů dolarů a celosvětově bude atakovat půl miliardy. Je to zasloužený úspěch. Cuarón má konečně na kontě vlastní hit (třetí Harry Potter se počítat nemůže, tam vydělala značka) a podobně jako Christopher Nolan si vystavil jedinečnou pozici, kdy mu dá kdokoli peníze na cokoli.
Sandra Bullock
Gravitace
Na nadšení okolo Gravitace bohužel trochu doplatila novinka Paula Greengrasse o statečném kapitánu Phillipsovi, který se před lety vydal somálským pirátům, aby ochránil posádku a náklad své lodi. Greengrass si svým rozklepaným stylem vždy rozuměl s natáčením filmů podle skutečných událostí (viz Krvavá neděle a Let číslo 93) a proto nepřekvapí, že i Kapitán Phillips nadchl kritiky a je veliká šance, že se snímek probojuje do oscarových nominací. Úspěch Gravitace nicméně odsoudil Phillipse k druhému místo za 26 milionů dolarů. To samozřejmě není vůbec špatný start, dvakrát tolik v poměru k rozpočtu (55 milionů). Kdyby ale Gravitace nebyla v kinech, Phillips by si nepochybně vedl ještě o něco lépe.
us-trzby-gravitace-se-nezadrzitelne-riti-vpred-rozmetala-machetu-i-kapitana-phillipse
Kdo to naopak o víkendu projel? Bohužel Robert Rodriguez. Jeho Machete zabíjí (na rozdíl od jedničky) příliš zahraniční kritiky nenadchl a diváci se rozhodli držet s pisálky basu. Zatímco první díl otevřel za 11 milionů, dvojka vydělala chabých 3.7 milionů a skončila na čtvrtém místě. Rodriguez vždy uměl natáčet levně, takže ho nejspíš tenhle neúspěch stát kalhoty nebude. Problém je hlavně v tom, že ho studio nejspíš natlačí k tomu, aby zase točil místo stylových žánrových ujetin dětské blbiny. Což není hezká představa.
Velmi slušně stále vydělávají druhé Trakaře (třetí místo, 14 milionů), ostatní v TOP10 paběrkovali. Nezajímavá Hra na hraně a výborné Zmizení skončily těsně pod čtyřmi miliony. Okolo dvou získaly hororový hit Insidious: Chapter 2, famózní, ale přehlížení Rivalové, indie hit Don Jon a nuda Baggage Claim. Celý žebříček najdete v našem kompletním výpisu US tržeb.