George Clooney a nejkontroverznější scéna Gravitace

George Clooney a nejkontroverznější scéna Gravitace
Gravitace (2013) - George Clooney | Warner Bros.
Následující článek obsahuje OBROVSKÝ SPOILER, takže pokud jste Gravitaci ještě neviděli, OKAMŽITĚ PŘESTAŇTE ČÍST.
Tak, teď už snad můžeme. Ve filmu je scéna, kdy doktorka Ryana Stoneová (Sandra Bullock) dosáhne bodu zlomu v lodi, která se ukáže být bez paliva. Je vyčerpaná a nemá sílu jít dát. Nechá proto klesat hladinu kyslíku, aby se "bezbolestně uspala". Náhle ji však z odhodlaného umírání vytrhne návrat Kowalskiho (George Clooney), jenž jí připomene poslední možnost na záchranu. Háček je v tom, že Kowalski je ve skutečnosti dávno mrtvý a je pouhou halucinací (případně vzpomínkou, záchranou rukou ze záhrobí atd.). Scéna se dá vykládat různými způsoby a diváky rozdělila. Jedni ocenili návrat sympatického astronauta, druhým vadilo, že to bylo "příliš hollywoodské".
Alfonso Cuarón, George Clooney, Sandra Bullock
Gravitace
Sám Cuarón se ke scéně vyjádřil v rozhovoru pro Vulture a vysvětlil, že se při jejím psaní se synem Jonasem (který se na scénáři podílel) cítili stejně, jako jejich hrdinka - byly ve slepé uličce. Zápasili s tím, jak udělat scénu funkční. A byl to právě Clooney, kdo jim pomohl s přepsáním a vyústěním celé scény:
"Zápasili jsme s neustálými přepisy, protože jsme chápali, že jde o klíčový moment a musel mít svou váhu. Pořád a pořád jsme na tom pracovali a George se o tom doslechl. Jednou v noci jsem od něj obdržel e-mail se slovy 'Slyšel jsem, že zápasíte s tímhle. Zkusil jsem to upravit. Přečti to. Zahoď to.' A my jsme to použili. Bylo to přesně to, co jsme pro film potřebovali."
Sandra Bullock
Gravitace