US tržby: Sci-fi senzace Gravitace přitáhla davy, Ben Affleck si jako záporák vybral slabší chvilku

US tržby: Sci-fi senzace Gravitace přitáhla davy, Ben Affleck si jako záporák vybral slabší chvilku
Gravitace
Situace se naštěstí neopakuje. Gravitace je pecka a úspěšná. Myslete si o hypu, co chcete. Můžete poukazovat na to, že ve scénáři je hned několik fatálních logických děl (ač se snímek snaží být co nejrealističtější sci-fi, botám se tvůrci neyvhnuli). To nic nemění na famózním výsledku, kdy se Cuarónovi povedlo z relativně prostého námětu vydolovat naprosto strhující survival story, která opět o něco posouvá využití moderních technologií (vyjma Avataru tu lepší 3D nebylo... a on možná ani ten Avatar tak dobrý nebyl). Díky tomu si Gravitace odnesla na Rottentomatoes ohromných 98% (jen 5 kritiků z 216 snímek označilo za (pod)průměrný a v českých recenzích je zatím nejslabší známka 75% a průměr ze všech je kulatých 90%!
Alfonso Cuarón, George Clooney, Sandra Bullock
Gravitace
Gravitaci předcházela pověst blížící se senzace (což přiživil svou chválou i James Cameron) a diváci se správně rozhodli, že tvůrce patřičně ocení. O víkendu si snímek s přehledem urval 55 miliony první pozici. Snímek stál rovných 100 milionů, takže je o hitu oficiálně rozhodnuto a je jen otázkou, jak moc vysoko se zoufalá vesmírná odysea dua Bullock/Clooney vyšplhá.
Ben Affleck, Justin Timberlake
Hra na hraně má atraktivní zázemí světa hazardu i zajímavé obsazení, na dobrý film to ale nestačilo.
Vzhledem k sebevědomému nástupu Gravitace nepřekvapí, že na ostatní novinky toho moc nezbylo. Odnesl to hlavně thriller Hra na hraně s v internetových on-line hrách okradeným Justinem Timberlakem a Benem Affleckem v roli magnáta, který má byznys pod palcem. Novinka o hazardu je jedním z těch filmů, o kterých se moc nemluvilo a mnozí se o něm dozvěděli až v době premiéry (za což by si studio zasloužilo menší políček). Na druhou stranu - slabé recenze (pouhých 8% na Rottentomatoes!) vysvětlují, proč o Hře na hraně raději nikdo moc dopředu nemluvil. Hvězdně obsazený, ale jinak nezajímavý film vydoloval z pokladen kin 7.6 milionů. Je to málo, střízlivý rozpočet (30 mega) se ale studiu lehce vrátí (když ne z kin, tak z televizních práv). Za půl roku po tomhle filmu každopádně neštěkne ani pes.
us-trzby-gravitace-pritahla-davy-ben-affleck-si-jako-zaporak-vybral-slabsi-chvilku
Pulling Strings je dalším úspěšným mexickým zářezem v amerických kinech. Kolik dalších nás čeká?
Poslední novinka, která se do TOP10 dokázala prorazit, je devátý mexický snímek Pulling Strings. Pokud trochu sledujete tržby, pak vám nepochybně neunikl nečekaný úspěch mexické dramedy Instructions Not Included, která před pár týdny v amerických kinech bodovala a i když už z desítky vypadla (o chlup, tentokrát je jedenáctá), do dnešního dne vydělala 41 milionů dolarů. To přirozeně vzbudilo zájem amerických producentů, kteří se stejnými nadějemi vpustili do kin Pulling Strings. A nebyl to úplně marný tah, neboť snímek vydělal dva a půl milionu dolarů. Není to žádná oslňující částka, ale pointa je v tom, že byl film nasazen do 387 kin (Hra na hraně měla téměř 10x více sálů a vydělala jen 3x tolik). Jak je vidno, mexická kinematografie má své diváky a nepochybně nás do konce roku v US kinech ještě pár kousků čeká.
Rivalové
Rivalové | Universal Pictures
Tím novinky v TOP10 americkém žebříčku za minulý víkend končí. Stále velmi slušně vydělává pokračování Zataženo, občas trakaře 2 (druhé místo) a Zmizení (bramborová pozice). Naopak pátí Rivalové by si zasloužili větší zájem. Celý žebříček najdete v našem kompletním výpisu US tržeb.