Vědecké filmy na Life Sciences Film Festivalu. Všechny snímky zdarma!

Vědecké filmy na Life Sciences Film Festivalu. Všechny snímky zdarma!
Diváci se mohou těšit na originální a mnohdy bez nadsázky strhující práce dokumentaristů a vědců z 26 zemí světa, od Německa, Švédska, přes USA a Kanadu až po Indii či třeba Sierru Leone. Samozřejmě nebudou chybět ani práce filmařů z České republiky. A nezůstane pouze u filmových projekcí. Festival se chystá zaútočit na vašich všech pět smyslů, takže se můžete těšit na debaty se zajímavými hosty, podnětné přednášky odborníků, interaktivní výstavy či netradiční ochutnávky.
vedecke-filmy-na-life-sciences-film-festivalu-vsechny-filmy-zdarma-1
„Festival vytváří inspirativním prostor pro setkání vědy a filmu, je zdrojem informací o nových objevech, řešeních a možnostech, je živnou půdou pro výměnu a tříbení názorů, ale více než co jiného je prostorem pro setkání lidí, kteří sdílejí společnou radost z dobrodružství poznání,“ přibližuje hlavní cíle rektor České zemědělské univerzity, prof. Ing. Jiří Balík, CSc.
vedecke-filmy-na-life-sciences-film-festivalu-vsechny-filmy-zdarma-2
Půdu univerzitního kampusu rozvíří témata, která oscilují od hranice lidské představivosti atakujících objevů v genetice, v biologickém výzkumu nebo v nových technologiích až po témata, která zasahují do běžných životů všech, jakými jsou životní prostředí, voda či kvalita a bezpečnost potravin. „Když se řekne věda, každý si představí cosi odtažitého, bílé pláště, složité vzorečky, skripta a blikající tajemné přístroje. Festival ale představuje vědu jinak, srozumitelně, názorně, ale především na věcech, kterým každý rozumí a se kterými se všichni setkáváme každý den,“ vysvětluje chemik a jeden z organizátorů festivalu Ing. Petr Alexandr, CSc.
vedecke-filmy-na-life-sciences-film-festivalu-vsechny-filmy-zdarma-3

Tipy na festivalové filmy:

Úvodní festivalový den bude patřit snímku holandské režisérky Bregtje van der Haak, oceněnému hlavní cenou na festivalu Film & Science v Amsterdamu, Sny o DNA. Ve strhujícím dokumentu vystupuje nová generace vědců z BGI, největšího institutu pro genetický výzkum v Číně, kde mladí vědci pátrají po genetických kořenech geniality. Je možné předurčit geny dítěte? Bude společnost, která vezme intelekt svých členů do vlastních rukou, skutečně lepší a méně problémová? 
vedecke-filmy-na-life-sciences-film-festivalu-vsechny-filmy-zdarma-5
Jedním z aktuálně hojně diskutovaných témat, které zasahuje do našich každodenních životů a které má po právu své nezastupitelné místo i v programu festivalu, je voda a vodní zdroje. Tvůrci francouzsko-německého dokumentu Voda vydělává, aneb Jak soukromé korporace bohatnou na vodě se zaměřili na největší vodárenské společnosti světa a snaží se odkrýt, jak fungují tyto tzv. „tiskárny na peníze“. 
vedecke-filmy-na-life-sciences-film-festivalu-vsechny-filmy-zdarma-6
Mnoho z autorů soutěžních snímků se zaměřilo také na nejpočetnější zástupce živočišné říše, hmyz. Němečtí filmaři zkoumali svět mravenců v dokumentu Mravenčí války, francouzsko-kanadský tým dokumentaristů se svém snímku Super Spider podíval pro změnu na neoblíbené pavouky. Kanadští dokumentaristé se ve filmu Zachraňte včely: nové o udržitelném včelařství zaměřili na to, co je možné udělat pro záchranu včelí populace na celém světě. Většina filmů končí diskuzí s odborníky na dané téma.