Ostrava si myslí, že je Berlínem 90. let. Kameramany zaujala Kniha o plánu.

Ostrava si myslí, že je Berlínem 90. let. Kameramany zaujala Kniha o plánu.
Kulturní život, a zejména pak život filmový, se v současné Ostravě intenzivně rozvíjí. Zvyšující se účast diváků a vzájemná spolupráce místních institucí jsou toho důkazem. Neobvykle rychle se transformuje centrum i Dolní Vítkovice. Ostrava dnes je tím, čím byl Berlín v 90. letech. Je radost na tuto skutečnost prostřednictvím festivalu upozorňovat,” uvedl ředitel festivalu Jakub Felcman
Pátý ročník festivalu Ostrava Kamera Oko představil za hojné divácké účasti na padesát filmů v devíti festivalových sekcích. Mezi hosty festivalu patřili mimo jiné režisérka Jitka Němcová, či zpěvačka Zuzana Michnová.
Kameramanská porota Krátkometrážní soutěže ve složení Jakub Halousek, David Čálek a Martin Preiss udělila hlavní Cenu za nejlepší kameru kameramanovi a fotografovi Marku Bartošovi za film Kniha o plánu. Kniha o plánu je netradiční “chodecký příběh” s nádechem smrti. Příběh malého chlapce a jeho osamělého pochodu krajinou odkazuje ke Knize o válečném umění čínského Mistra Suna. Film vznikl na pražské DAMU, v režii Petry Tejnorové a fotograf Marek Bartoš jím debutoval v roli kameramana. Zvláštní uznání poroty získal kameraman Jakub Mahdal za film Korespondence. Krátký film režiséra Erika Richarda H. ze SVOŠF v Písku je poetickým kafkovským příběhem, který vznikl jako exteriérové školní cvičení za výhradního použití přirozeného světla.
ostrava-si-mysli-ze-je-berlinem-90let-kameramany-zaujala-khina-o-planu
A proč porota udělalila cenu? Filmem nás v dlouhé stopáži s intelektuálně náročným obsahem provází kamera čistým přístupem ke kompozici a filmové zkratce tak, že ani na této ploše neklesá pozornost. Kameraman tu nepoužívá efektní berličky, vystačí si s kompozicí barev a tvarů v rámu obrazu. Světlo používá střídmým ale účelným způsobem, dosvícení neruší a nevybočuje. Svou ukázněností a střídmostí dosahuje překvapujících výsledků. Používá úsporné obrazové zkratky, která nás drží v pozornosti a vede nás krajinou vytvořenou obrazem a střihem.
Oficiální výběr festivalu uvedl v české premiéře filmy Dlouhý šťastný život, Gebo a stín, Jimmy P., Mahjong a Salvo. V předpremiéře byly dále uvedeny snímky Kapitál (snímek vstoupí českých kin za 6 dnů) a Apači.