Filmaři ve zbrani představí neznámé snímky Františka Vláčila

Filmaři ve zbrani představí neznámé snímky Františka Vláčila
Režisér a scenárista František Vláčil. | © Cinemart
Snímky jako Marketa Lazarová (1967), Údolí včel (1967) anebo Adelheid (1969) jsou dnes už součástí české filmové historie. Co ale bylo před nimi? Asociace českých filmových klubů uvádí výběr toho nejlepšího, co František Vláčil natočil během svého sedmiletého působení v Československém armádním filmu.
František Vláčil
František Vláčil přebírá Českého lva za Dlouholetý umělecký přínos českému filmu za rok 1993.
Pásmo jeho krátkých filmů zahajuje přehlídku Filmaři ve zbrani, kterou AČFK připravila ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze. Premiéra proběhne ve čtvrtek 3. října ve 20 hodin v Městské knihovně v Praze. Přehlídka filmů českých režisérů z období jejich působení v ČAF se skládá z pěti pásem krátkých a středometrážních snímků, představujících tvorbu Františka Vláčila, Václava Hapla, Pavla Háši, Ivana Baladi a Vladimíra Síse. Jedná se o filmy širší veřejnosti prakticky neznámé, které ovšem již obsahují zárodky pozdějšího stylu jednotlivých režisérů a jejich natáčení pro ně podle slov Františka Vláčila bylo ideální “tovaryšskou školou”.
Vstup zakázán
Ze snímku Vstup zakázán (1959).
„Jsme přesvědčeni, že seznámení s těmito ranými filmy bude vítaným doplňkem ke znalosti tvorby daných tvůrců a poskytne nový, bezpochyby zajímavý pohled na jejich umělecké zrání,“ říká o přehlídce programová ředitelka AČFK Iva Hejlíčková. Přehlídka Filmaři ve zbrani je dalším krokem v několikaleté spolupráci AČFK a VHÚ, která v rámci Letní filmové školy vyústila ve velmi atraktivní a oceňované sekce “11. září a hrozba terorismu”, “Heydrichiáda ve filmu” či “Rok 1933: Nástup nacismu”. V roce 2011 pak byly na LFŠ v rámci zvláštního uvedení promítány i “vojenské” snímky některých českých režisérů a zájem, s nímž se mezi návštěvníky LFŠ setkaly, pak vedl k myšlence představit tyto snímky i běžnému publiku.