US tržby: Amerika se ráda bojí. A ještě za to platí.

US tržby: Amerika se ráda bojí. A ještě za to platí.
Insidious 2 | Blumhouse Productions
Producent, režisér a scenárista James Wan ví jak zaujmout a vydělat. Mozek hrůzostrašné série Saw vrhl do amerických kin Insidious: Chapter 2, pokračování mysteriózního hororu, ve kterém chlapec opouští s
Lin Shaye, Leigh Whannell, Angus Sampson
vé fyzické tělo a zakusí nejednu hrůzostrašnou zkušenost. Snímek o premiérovém víkendu utržil 41 milionů dolarů, přičemž rozpočet činil milionů 5. Ano, takhle nějak se bude v ideální budoucnosti tvořit a vydělávat. Nezaměstná a neuživí se moc lidí, ale jde o efektivní model.
Mafiánovi
Mafiánovi | Bioscop
Druhá skončila další novinka, akční komedie Luca Bessona The Family. Taková nenormální rodinka ve složení Michelle Pfeiffer, Robert De Niro a mladá krev Dianna Agron okatě připomíná sérii RED. Jak si mafiánská rodinka v kinech vedla? Na tržbách snímek získal 14.5 milionů dolarů, rozpočet činil dvakrát tolik. Filmové hvězdy zadarmo hrát nebudou, trapas totiž hrozí nejen v případě, že točíte s Tomášem Magnuskem.
Vin Diesel
Riddick
Minule byl první, tentokrát se musí spokojit s bronzovou pozicí. Na třetím místě skončil Riddick, filmové pokračování o zabijákovi, který útočí výhradně ve tmě. V tržbách spadl na slabých 7 milionů dolarů, celosvětově nicméně utržil přes 50, což při rozpočtu 38 milionů neznamená propadák. Ale ani oslnivý výsledek. Náklady na propagaci, dabing a další výdaje to srovnají na nulu. Tedy jako kdyby Riddick vůbec nebyl. Což je pro postavu, která se cítí ve tmě jako doma, příznačné.
Čtvrtý skončil The Butler (2013), životopisný snímek vyprávějící příběh
Komorník
Film The Butler vypráví o černošském komorníkovi Eugenu Allenovi, který obsluhoval osm amerických prezidentů.
černošského sluhy z Bílého domu. Podobné filmy bývají vděčné, často překvapí a najdou si publikum mimo území USA. Ve "Státech" snímek po víkendu utržil 5.8 milionů dolarů, což se sice zdá málo, ale celkově má na kontě milionů 100. Při celkových nákladech 30 milionů není co řešit. Zdařilé dílko. Do našich kin se ale zatím nepodívá. Škoda, má velmi dobré herecké obsazení. A řekněme si upřímně, o pánech z našeho hradu nikdo nic točit nebude. Tedy alespoň v to doufáme.
Jennifer Aniston
Millerovi na tripu | Warner Bros.
Páté místo patří komedii Millerovi na tripu (2013). 5.4 milionu dolarů na tržbách znamená pokles o téměř 30 procent. Tahle povedená rodinka je ale dobře za vodou. Jenom v USA film za šest týdnů vydělal přes 130 milionů, náklady činily 37.
Kompletní žebříček najdete v našem novém výpisu amerických tržeb na stránkách Kinobox.cz, kde můžete každý týden sami sledovat aktuální US tržby.