37. týden-kinopremiéry: Lidský rozměr města z kostí, hořící keř, Jiří Mádl a namalovaný rytíř

37. týden-kinopremiéry: Lidský rozměr města z kostí, hořící keř, Jiří Mádl a namalovaný rytíř
| Jozef Krivošík
A začneme pěkně zostra, historickým dramatem Colette (2013), které vypráví o milostném vztahu v osvětimském koncentračním táboru. Garantem autenticity by měl být příběh Arnošta Lustiga a angažmá Jiřího Mádla a Cl
Colette
| Jozef Krivošík
émence Thioly v roli milenců. Herci se snaží, nicméně scénář, dramaturgie a autenticita se kamsi vytratila. Chudák Lustig... Po Lidicích (2011) je tu bohužel další snímek, při jehož ohánění se minulostí budete skřípat zuby. Je to škoda, potenciál byl veliký. Snímku dáváme 50%, recenze si můžete přečíst zde.
Hořící keř
Hořící keř
A ještě něco z historie, tentokrát té československé. Do vybraných kin totiž míří nově sestříhaná verze Hořícího keře (2013). Společnost HBO se rozhodla třídílný historický velkofilm o Janu Palachovi zkrátit a vysílat jej na jeden zátah. Byl to dobrý tah. Takhle poutavý film na podobné téma dlouho natočen nebyl (a zřejmě ani nebude). Nebojte se Hořícího keře. Jednoznačně stojí za to. My dáváme 100%, recenze si přečtěte zde.
Geoffrey Rush
Před Geoffrey Rushem se nalézá Nejvyšší nabídka (2013) jeho života. Nezapomenutelný lingvista z Královy řeči (2010) rozehrává další herecký koncert. Tentokrát ztvárnil samotářského znalce výtvarného umění Virgila. Ten sice přichází do kontaktu s obrazy, na nichž mistři ztvárnili ženské tělo i duši, při kontaktu se skutečnou ženou je nicméně Virgil v úzkých. Což se po
Nejvyšší nabídka
chopitelně brzy změní, když ho navštíví introvertní Claire, která zdědila sbírku uměleckých předmětů... Nejvyšší nabídka je velmi příjemné filmové překvapení. Na své si přijdou milovníci umění i ti, kterým obrazy a starožitnosti nic neříkají. Taková nabídka se neodmítá, můžeme jen doporučit. Dáváme 85%, recenze si přečtěte zde.
Jemima West
Nejsme ani v polovině, milí diváci. Někdo by rád navázal na Twilight ságu. Ten někdo si chce na svou stranu získat teenagerky, kterým nevadí kouzla a čáry, temnota a dekadentní hrdinové. Do kin míří Mortal Instruments: Město z kostí (2013), snímek inspirovaný (na západě) populární knihou. Mladá Clary vidí bytosti z jiného světa. Clary vidí zlo. A když Clary vidí zlo, nenechá to jen tak samo sebou. Clary je totiž poloviční anděl, tedy předurčena pro boj se zlem. Víc dodávat nemusíme. Přeberte si to po svém. Nevýrazní herci a režisér, výrazná a kvalitní postprodukce. To moc dohromady nejde. Recenze si přečtěte zde.
Justin: Jak se stát rytířem
Konečně něco pro děti... Dlouho jsme vám totiž nepředstavili nějaký ten animák. Španělský snímek Justin: Jak se stár rytířem (2013) je takovou klukovskou verzí Rebelky (2012). I Justin se totiž vzepře přání rodičů, kteří by z něj měli nejraději právníka. A vydá se na dráhu rytíře. Takže, bude legrace. Recenze si přečtěte zde.
Pozice dítěte
I na příznivce artových snímků myslel při plánování aktuálního programu distributor. Do kin míří rumunské drama Pozice dítěte (2013), které pojednává o tom, co všechno dokáže udělat matka pro svého syna. Na tom by nebylo nic špatného, syn ovšem po divoké jízdě městem usmrtil malé dítě.
Lidský rozměr
No a na závěr se vám představí dokument Lidský rozměr (2013), kde je v hlavní roli člověk, nikoli automobil nebo necitlivý urbanista velkoměsta. Spolu s režisérem snímku si projdeme světové metropole a zamyslíme se nad tím, co brání tomu více se při plánování měst zaměřit na "obyčejné" chodce. Recenze najdete zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehle všech premiér najdete ZDE.