US tržby: Ve jménu festivalového hororového hitu, neúspěšné teenagerovské fantasy a Cornetta!

US tržby: Ve jménu festivalového hororového hitu, neúspěšné teenagerovské fantasy a Cornetta!
Žebříček TOP10 z Boxofficemojo.com
Pokud jde o výši tržeb z úvodního víkendu, vedla si mezi novinkami nejlépe fantasy Mortal Instruments: Město z kostí. Adaptace prvního dílu megaúspěšné ságy, v níž dívka jednoho dne zjistí, že je poloviční anděl, jejímž úkolem je postavit se zlým silám, skončila na třetím místě. Studio na tuhle látku sázelo hodně (jde o typického zástupce fantasy pro mladé), ale výsledek nikoho neoslnil. V recenzích to Město kostí schytalo víc, než Rocky v prvním zápasu, což přineslo ze 3118 kin slabých 9.3 milionů na rozpočet 60 mega. Je jasné, že nový filmový fenomén nepřišel, což nepochybně pohřbí plány na již dávno ohlášenou dvojku (knižní série má totiž šest dílů).
Lily Collins
Mortal Instruments: Město z kostí
O 400 tisíc dolarů méně utrhla komedie roku (viz recenze) U konce světa milovaného tria Edgar Wright/Simon Pegg/Nick Frost. Finále takzvané "Cornetto trilogie" nadchlo recenzenty na body stejně, jako předchozí části Soumrak mrtvých a Jednotka příliš rychlého nasazení (všechny filmy mají na Rottentomatoes 91%!), zájem ve Státech je ale o tuhle britskou smetánku pořád slabší. Nelze nicméně mluvit o neúspěchu. Nemrtví startovali na třech, poldové na šesti milionech. 8.9 mega je tedy vlastně úspěch, ač by si podobné pecky zasloužily větší částky. Na druhou stranu měl film jen 1,549 kin. Kdyby se dočkal klasické nasazení (tedy cca tří tisíc sálů), mohl klidně předběhnout i hit The Butler, který na první pozici tentokrát dosáhl 17 miliony.
Simon Pegg, Nick Frost, Eddie Marsan, Martin Freeman, Paddy Considine
U Konce světa | CinemArt
Že bude britská komediální variace na invazi lupičů těl povedená, o to se de facto nikdo nebál. Velmi ale překvapil horor You're Next, který je nejen výbornou žánrovkou, ale získává body i povedeným černým humorem. Snímek pracující s tradiční zápletkou "na dům plný lidí zaútočí banda magorů" si odbyl úspěšnou premiéru již před dvěma lety na torontském festivalu a od té doby o něm nebylo moc slyšet. Nyní se konečně v USA dostal do kin. Navzdory širokému nasazení (2,437 kin) a výborným ohlasům si přesto odnesl za víkend pouhých 7 milionů. Proč? Těžko říct. Ve Státech má žánr v posledních letech na růžích ustláno a zpravidla se startuje nad dvacítkou. Je proto nemalou ironií, že něco tak dobrého de facto prošumělo (že by špatná reklama?). Snad zapracuje šeptanda. Film by si to zasloužil.
us-trzby-ve-jmenu-festivaloveho-hororoveho-hitu-neuspesne-fantasy-a-cornetta-3
You're Next
Dále si ještě zaslouží zmínit, že Kick-Ass 2 ani Elysium v Americe příliš nevydělávají, ve zbytku světa už se ale začínají ztráty pomalu dohánět. A poslední snímek Woodyho Allena Jasmíniny slzy, jenž provází výborné ohlasy, se konečně po pěti týdnech dokázal propracovat do TOP10.
Obrázek článku
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete ZDE.