Šary Vary aneb Ozvěny karlovarského festivalu v Praze

Šary Vary aneb Ozvěny karlovarského festivalu v Praze
„Jsme rádi, že se nám již čtrnáctým rokem daří přenášet část festivalového obsahu do prostředí jednosálových kin v Praze. Úzká spolupráce s karlovarským festivalem umožňuje tisícům diváků získat filmový rozhled bez nutnosti opustit město. Letos nabízí Ozvěny jedinečnou šanci zhlédnout filmy, které se do distribuce nedostanou buď vůbec, nebo s několikaměsíčním zpožděním. Diváci mohou vybírat z pečlivě namíchané směsi takřka čtyř desítek filmů z 11 sekcí, se silným zastoupením šesti filmů z Hlavní soutěže. Kromě oplatek a kolonády zkrátka v Aeru a Světozoru nebude nic podstatného z festivalu chybět,“ říká koordinátor dramaturgie zmíněných kin a zároveň člen Hlavní poroty 48. MFF KV Ivo Andrle.
Michel Gondry, Audrey Tautou, Romain Duris
Ve filmu Pěna dní si zahrál i jeho režisér Michel Gondry (zcela vlevo).
Z mimosoutěžního Hlavního programu bude v Ozvěnách uveden zahajovací film festivalu Pěna dní (2013), který na festivalu osobně uvedl režisér Michel Gondry. Těšit se též můžete na nový snímek Stevena Soderbergha Liberace! (2013) a český film Revival (2013) režisérky Alice Nellis.
Toni Servillo
Nejprestižnější Soutěžní sekce bude v Praze zastoupena šesticí filmů. Za pozornost jistě stojí zábavný film Ať žije svoboda (2013), který se s vtipem strefuje do italské politické scény a na příkladu politika a jeho dvojníka srovnává diametrálně odlišné přístupy k životu a politice. Vizuálně sugestivní zpracování tíživého příběhu malého amerického městečka, vyrovnávajícího se s tragickou událostí, nabízí film Ptáče (2013). Historickou lekci s prvky napětí, mystéria i grotesky připravil divákům režisér Ben Wheatley svým filmem Pole v Anglii (2013). Skupinka mužů prchá ze zuřící bitvy během občanské války v Anglii, je ale zajata a musí se účastnit hledání pokladu, který je prý pohřben někde v poli. Ještě než začnou kopat, pozřou podivné houby, díky kterým se vše poněkud zvrhne.
Reece Shearsmith
Z černobílého hororu Pole v Anglii...
Ozvěny neopomenou ani jediného českého zástupce v hlavní soutěži, Hřebejkovy Líbánky (2013), polskou biografii legendární cikánské básnířky Bronisławy Wajsové Papusza (2013), či expresivní a osobitý film o excesech jednoho islandského poslance XL (2013).
Velká nádhera
Přestože je Velká nádhera barevný snímek, přirovnávají ho publicisté ke klasice Sladký život Federica Felliniho. | http://www.festival-cannes.fr
Velké oblibě se těší sekce Horizonty, která divákům přibližuje nejzajímavější snímky, které měly premiéru na některém z nedávných velkých světových festivalů. Ozvěny letos divákům nabídnou například životní roli Juliette Binoche ve snímku Camille Claudel 1915 (2013) o vynikající sochařce, umělecké konkurentce a bývalé milence Augusta Rodina, kterou její rodina umístila mezi duševně choré. Posledním ozvěnovým zastavením v sekci Horizonty je pak novinka Paola Sorrentina Velká nádhera (2013). Film, který režisér ve Varech osobně představil, je srovnáván s Felliniho Sladkým životem (1960).
Únos
Z dánského dramatu Únos.
Ze sekce Jiný pohled, která festivalovým divákům představí filmy obsahově či formálně nevšední, se v Ozvěnách objeví například dánský Únos (2012). Na východ od Západu se podíváme se snímkem Sametoví teroristé (2013) na snahu vzepřít se minulému režimu. Z archivu vytáhneme československé perly Cesta do pravěku (1955), Všichni dobří rodáci (1968) a americkou kultovní klasiku Zjizvená tvář (1983). Sekci Půlnoční filmy pak zastoupí Zevláci vs. Zombíci (2012).

Trailer z filmu Zevláci vs. Zombíci:

Ani letos nebude chybět poctivá nadílka aktuálních českých filmů, které připomenou, co zajímavého se v loňském roce urodilo v české kinematografii. Všechny filmy budou uvedeny buď v češtině, nebo s českými titulky. Většina z nich bude navíc i „english friendly“ (v anglické verzi nebo v české verzi s anglickými titulky, či v jiné jazykové verzi s anglickými podtitulky).
Vstupenky na jednotlivá představení je možné zakoupit či rezervovat on-line na www.kinoaero.cz a www.kinosvetozor.cz. Předprodej vstupenek na Ozvěny 48. Mezinárodního Filmového Festivalu Karlovy Vary probíhá také na pokladnách pražských kin Aero, Oko a Světozor. Další informace a program najdete zde (Světozor)a zde (Aero).