Blu-ray drobky #2: Mlátičky Stallone a Statham vám vrazí jednu mezi oči

Blu-ray drobky #2: Mlátičky Stallone a Statham vám vrazí jednu mezi oči
blu-ray-drobky-2-stallone-a-statham-vam-vrazi-jednu-mezi-oci
Jedna mezi oči: Sylvester Stallone chytil na stará kolena druhý dech. Zatímco v Expendables exhumuje padlé herce, v případě Jedna mezi oči přišel na řadu režisér Walter Hill. Hill je člověk, který kdysi natočil 48 hodin a Rudé horko, přičemž se coby scenárista/producent podepsal pod kultovním Vetřelcem. V posledních letech mu bohužel štěstí nepřálo, takže se buddy-movie akčňák Jedna mezi oči jevil ideální látkou k resuscitaci kariéry.
V mantinelech má film vše, co fanoušci žánru chtějí. Bohužel se cestou k výrobnímu pásu několik věcí nepříjemně zadrhlo. Původně se měl po boku Stalloneho objevit Thomas Jane a režírovat Wayne Kramer (Zběsilý útěk). Když Kramer odešel, Jane navrhl Stalloneovi Hilla, který projekt vzal. S Hillem přišel k natáčení producent Joel Silver, jemuž přišla ústřední dvojka málo etnicky rozmanitá a paradoxně Janea z projektu vyhodil. Místo něho nastoupil Sung Kang, jehož chemie se Stallonem je prachbídná, což je u parťáckého filmu docela problém. A přiživuje to i scénář, který příliš tlačí na stereotypy a z postav dělá otroky vlastních skořápek (nicméně je třeba jedním dechem dodat, že Stallonemu forma lehce ignorantského zabijáka docela sedí).
Naštěstí tu funguje jedna dost podstatná složka – záporáci. Christian Slater a především Jason Momoa odvádějí (v rámci žánru) nadstandardní výkony, přičemž první jmenovaný sází na snobskou povýšenost, zatímco druhý se spokojí se svaly. U Momoy navíc zvolili scenáristé kodex cti, díky čemuž je jeho zabiják paradoxně mnohem zajímavější, než Stalloneho postava.
Ve výsledku je Jedna mezi oči nevyvážená ozvěna osmdesátek, kde složka „buddy“ zdaleka nešlape tolik, jak by se slušelo. Stallone je ale cool, záporáci zábavní a Hill dokazuje, že má ještě režii v paži. Palec nahoru si zaslouží hlavně za finální scénu. Dva chlápci bojující sekyrami, to mě překvapilo.
Blu-ray má opravdu OTŘESNĚ laciné menu, z něhož vás přímo budou bolet oči. Bonusy žádné, což se ale vzhledem k propadu filmu v kinech dalo čekat. Zvuk je parádní a potěší i dabing, kde se zbytečně nebrousí slovný hrany. Obraz na mě působil trochu vyšisovaně, což sem tam dává barvám zvláštní nádech. Těžko ale říct, jestli jde o problém přepisu, nebo úmyslnou stylizaci. Výsledek vidím jakou fanoušek Slye za 60%, pro ostatní za 40%.
Jedna mezi oči, Obraz: 1080p, Zvuk: DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 50%
blu-ray-drobky-2-stallone-a-statham-vam-vrazi-jednu-mezi-oci-1
Parker: Anglická mlátička Jason Statham přináší svou verzi Odplaty s Melem Gibsonem z roku 1999. Společné styčné body nejsou v tomto případě tvůrčí leností. Oba filmy mají stejný knižní základ a je poměrně zajímavé sledovat, jak lze podobné téma uchopit úplně jiným způsobem.
Nejsem si jistý, zda jsou filmy spojené pouze postavou, nebo i konkrétní knihou, faktem ale je, že i v Parkerovi hraje roli loupež, po níž je hrdina obrán a polomrtvý nechán napospas smrti, načež následuje cesta za získáním podílu. Zbytek je již nicméně jiný.
Zdejší Parker má šakalovský fetiš pro převleky a přestože mu nechybí potřebná razance při přesvědčování ostatních, nepřipomíná Gibsonova hrdinu ani náhodou (což je nejspíš jenom dobře). Statham roli zvládá po svém, ale scénář je podivně rozdrolený (především v druhé půli se s příchodem Jennifer Lopez hodně mění nálada filmu) a přiznám se, že jsem od režiséra Taylora Hackforda (Ďáblův advokát) čekal lepší výsledek.
Na typického Stathama je Parker málo akční, na film o odplatě zase příliš roztěkaný. Ale coby víkendová oddechovka, kde si užijete chlapácké charisma Stathama a krásu Lopez to funguje bez větších problémů.
Blu-ray je stejně jako Jedna mezi oči bonusové holátko, technicky ale bezchybné. A zdejší menu aspoň nevypadá jako práce amatéra.
Parker, Obraz: 1080p 2,35:1, Zvuk: DTS-HD Master 5.1 anglicky, DD 5.1 česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 55%
Blu-ray filmy Jedna mezi oči a Parker koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.