Ondřej Sokol režíruje Krásno. Natáčení je v polovině.

Ondřej Sokol režíruje Krásno. Natáčení je v polovině.
Z natáčení filmu Krásno. | BontonFilm
„Film je částečně autobiografický, lokace jsou reálná místa spjatá s historií v životě obou autorů, takže jinde by ani natáčet nešlo,“ vysvětlil jeden z producentů snímku Vojtěch Frič ze společnosti love.FRAME. Ne všechny lokace však byly vyhovující, a tak koncem června navázala druhá část natáčení scénami na pražském Žižkově. A v nejbližších dnech se více než padesátičlenný štáb přesune do ateliérů v Letňanech, kde by mělo natáčení na začátku července skončit.
Krásno
Z natáčení filmu Krásno. | BontonFilm
„Šumperský panelák nakonec natočíme v Praze, protože v Šumperku jsou už všechny domy opravené a my potřebujeme ten typický omšelý,“ vysvětlil další producent Daniel Strejc ze společnosti love.FRAME. Konečné dotáčky u šumperské vodní nádrže Krásné, z níž vychází i název snímku, a která hraje ve filmu důležitou roli, proběhnou v polovině července. Potom už filmaři zamíří do střižny. „Tam budeme s filmem několik měsíců zavření. Paralelně s tím ale bude hudebník Jan P. Muchow s Ondřejem Sokolem řešit hudební stránku snímku, stejně tak bude probíhat výroba dvou trikových scén. Následovat bude mix a barevné korekce. A po celém tom šestiměsíčním procesu budou mít diváci možnost vidět Krásno v předpremiéře na konci prosince 2013,“ dodal Vojtěch Frič.
Krásno
Herec Ondřej Malý, herec a režisér Ondřej Sokol a Karel Roden sledují natočené záběry Krásna. | BontonFilm
Ve filmu nebude nouze o bizarní, komické, ale i napínavé a místy opravdu zamotané situace i přesto, že se zde řeší závažná témata. „Snažíme se najít ironický pohled na věci, které komické nejsou. Jde jen o to umět to citlivě zachytit, najít tu správnou optiku, jak to sejmout,“ vysvětlil režisér filmu Ondřej Sokol. V každém případě tak jde především o současnou komedii, možná spíše černou komedii, kde se bavíte nad chvílemi absurdním počínáním ústřední dvojice, která si hraje na vyšetřovatele smrti matky jednoho z nich. A to vše ve městě, kde se pro ně zastavil čas před dvaceti lety, kdy odsud „utekli“ studovat do Prahy.
Krásno
Kamarádi a herečtí kolegové Martin Finger a Ondřej Sokol. | BontonFilm
„My jsme v těch 18 odešli a pak už nás polapila spousta jiných aktivit. A v podstatě nezůstal důvod se tam vracet,“ potvrdil jistou míru autenticity příběhu Martin Finger. S nápadem napsat scénář vycházející z událostí ve vlastních životech přišel Ondřej Sokol. Martin Finger se pak na něm nemalou měrou podílel i přesto, že se týkal tragických událostí v jeho rodině.„Po přečtení první verze jsem si uvědomil, že to jsou věci, které jsem v sobě dlouho neřešil, v mysli jsem je nevyhledával. Ale řekl jsem si, že to má být asi ten impuls, jak se s tím vyrovnat,“ popsal své prvotní pocity šumperský rodák. Na přenesení svého života do filmu je ale sám zvědavý. „Spousta věcí je tam fikce a i snahou Ondřeje jako režiséra je, abychom nehráli sami sebe, ale své filmové postavy,“ dodal Finger. „Pro nás to není žádná pomsta někomu, není to pokus vypátrat pravdu nebo říct svoji pravdu, je to spíš film o životě s takovým zážitkem,“ vysvětlil ještě režisér snímku.
Krásno
V Krásnu si zahrál i Karel Roden. | BontonFilm
Jednu z výrazných rolí má ve filmu Karel Roden, jenž spolu s Jaroslavem Pleslem ztvárňuje spolumajitele pohřební služby. Přemlouvat tyto herce ale režisér nemusel. „Rozhodl jsem se do toho jít, protože to dělá Ondra, líbil se mi scénář, jsou tam dobře napsané dialogy a má to i zajímavou zápletku,“ řekl jeden z našich nejoblíbenějších herců, který už se Sokolem spolupracoval dříve v divadelní oblasti. Podobně je na tom i Jaroslav Plesl: „S Ondřejem jsem dělal už dvě divadelní hry, takže jsem kývl hned, jak jsem si přečetl scénář. Je to trochu jiný typ role, než hrávám obvykle, ale moc se mi líbí, že jsem se tu sešel s Karlem Rodenem a se spoustou dalších skvělých herců.“ Další významnou roli hraje Rodenova životní partnerka Jana Krausová.
Krásno
Herečka Jana Krausová. | BontonFilm
„Zkušenost s Ondřejem mám už z jednoho televizního projektu, vím, že je velice talentovaný jak herecky, tak režijně, takže mě tato nabídka velice potěšila,“ pochvaluje si Krausová. Nepřehlédnutelné scény zde má například i hotelový recepční David Matásek či filmová dcera Jany Krausové, nadějná herečka Zuzana Stavná.                                                                        
Jan P. Muchow
Skladatel Jan P. Muchow ztvárnil výraznější roli ve filmu Šeptej (1996). Co si na něj asi přichystal režisér Krásna?
V dalších rolích pak diváci uvidí také Michala Pavlatu, Dalibora Gondíka, Michala Suchánka, Ivana Vyskočila, Jana Kačera, Markétu Stehlíkovou či muzikanta Jana P. Muchowa, jenž má zároveň na starosti hudební stránku snímku. „S Ondřejem už jsem také pracoval na nějakých divadelních hrách a jsem jeho obdivovatelem, takže jsem do toho šel rád. V tuto chvíli máme spíše rámcovou představu o muzice, hlavní práce na ní pro mě začne až ve chvíli, kdy bude hotový střih, tedy na podzim.“
Film Krásno pak bude mít premiéru 30. ledna 2014, jak už ale bylo zmíněno, první diváci jej uvidí již na prosincových předpremiérách v Praze, Olomouci či v Šumperku.