US tržby: Příšerky vládnou, Sandra Bullock válí a Roland Emmerich má na kontě první propadák

US tržby: Příšerky vládnou, Sandra Bullock válí a Roland Emmerich má na kontě první propadák
Stalo se, co mnozí předpokládali. Teroristická procházka po oválné pracovně letos uspěla v rámci Pádu bílého domu s Gerardem Butlerem a diváci nemají potřebu na stejné téma vyrážet po pár měsících znovu. Útok na Bílý dům si neodnesl ani lepší, ani horší známky, prostě se vyprofiloval jako druhá porce téhož. Novinka Rolanda Emmericha si tak o premiérovém víkendu odnáší 25 milionů, což znamená až čtvrté místo a pozici jednoho z nejslabších otvíráků, jaký si kdy slavný megaloman pro svůj drahý flák ukořistil. Útok stál ohromných 150 mega, které se nevrátí ani náhodou a je otázkou, do jaké míry tenhle neúspěch ohrozí plánovaný Den nezávislosti 2. Nejspíš na něj stejně dojde, ale Emmerich bude mít investory v jednom kuse za zády.
Melissa McCarthy, Sandra Bullock
Komedie Drsňačky vydělala celosvětově ohromných 228 milionů dolarů.
Suverénní pozici má Univerzita pro příšerky. Ta navzdory slabším ohlasům zaznamenala sešup o pouhých 44% a celosvětově již stihla za 10 dní nastřádat 300 milionů. Velmi dobře odstartovala komediální novinka Sandry Bullock Drsňačky, vyprávějící o tradiční spolupráci dvou policejních protikladů (chladné a upjaté profesionálky vs. buranského hovada). Snímek překvapivě nemá špatné recenze (trailer věštil větší blbost), díky čemuž se povedlo z diváků vylákat na komedii zatraceně příjemných 40 mega a tedy druhé místo. Vzhledem k tomu, že film skoro stejnou sumu stál, mají tvůrci vystaráno.
Velmi slušné tempo projevily turbozombie ze Světové války Z. Propad o 55% není v rámci žánru žádný průšvih a díky vysokému startu minule se již nyní může snímek pochlubit 123 miliony doma (což je nejvíc, co kdy film se zombies ve Státech vydělal) a čtvrt miliardou celosvětově. Brad Pitt může být coby producent spokojený a studio si nemusí sypat popel na hlavu za finální přetáčky (původní konec se totiž nelíbil, byl přetočen a ten současný je jednou z diváky nejkritizovanějších položek Světové války Z). Na páté místo ustoupil Muž z oceli, který po třech týdnech promítání zdolal celosvětově půl miliardy. Gratulace! Jak je vidno, Superman ještě nepatří do starého železa.
Stážisti
Stážisti sice mají Vince Vaughna a Owena Wilsona, na hit to nicméně nestačí
Desítku dále doplňují stálice Apokalypsa v Hollywoodu, Podfukáři, Rychle a zběsile 6 a Star Trek. Na chvostu žebříčku jsou Stážisti, kteří měli u publika polidštit Google, ale nikoho to moc nezajímá. Inu, být nejpopulárnější vyhledávač je jedna věc, ale to ještě neznamená, že budete válet v kinech.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.