Recenze: Světová válka Z je kombinací televizního filmu a superdrahé podívané

Recenze: Světová válka Z je kombinací televizního filmu a superdrahé podívané
Světová válka Z | Paramount Pictures
Světová válka Z
Světová válka Z | Paramount Pictures
Brad Pitt je bývalý expert OSN na nákazy a je povolán zpět do akce. Zatímco jeho manželka a děti vyčkávají na letadlové lodi, od létá po světě a hledá prvního nakaženého pacienta, který může být klíčem k uzdravení...
Tento turbozombiefilm vznikl podle knihy Maxe Brookse (syna Mela Brookse) a měl velmi pohnutou historii, byl razantně přepisován, přestříháván, odkládán atd... To všechno ale můžete ignorovat, protože A) film má s knihou společného pramálo, B) není na něm nijak příliš vidět, jak měl pohnutou historii.
Fana Mokoena, Brad Pitt
Světová válka Z
Režíroval ho Marc Forster a režíroval ho velmi zručně. Je v něm několik velkých akčních scén s tisíci zombiemi, a tyto většinou slušně šlapou (scény i zombie), mají napětí, jsou zajímavě nasnímány a zombie v nich nevypadají moc digitálně. Připadal jsem si jako kdybych se díval na nějaké velmi dobré cutscény z novější videohry "Resident Evil".
Pospojování jednotlivých scén do celovečerního filmu už poněkud drhne a struktura "Letím do místa X, tam se mi vysmějí a pošlou mě do místa Y, tam se mi vysmějí a pošlou mě do místa Z" není tak zajímavá, jak by si film zasloužil. Akční scény jsou totiž fajn, Pitt je také fajn (film produkoval), ale atmosféra celosvětového zmaru a metoda potenciální záchrany jsou načrtnuty velmi ledabyla a "náhodně", jako by nebylo z čeho film pořádně slepit, tak se použila lepící páska...

Trailer:

Zajímavé jsou občasné humorné / satirické momenty, jako například:
- Jak spolehlivě ochráníte komunistickou zemi s 20 milióny obyvatel před zombie nákazou?
- Útěk před zombiemi na kolech.
- Trable s telefony.
- Když si Palestinci a Izraelci začnou společně zpívat, nemůže to dopadnout dobře.
To jsou pravděpodobně zbytky děje z knižní předlohy (která je údajně plná ironie a satiry), ale jsou natočeny zcela vážně a obklopeny dějem, který se snaží působit stoprocentně seriózně. Je to trochu divné.
Brad Pitt
Světová válka Z | Paramount Network
Stejně tak je trochu divná závěrečná asi čtvrtina filmu, kdy se přestane s drahými triky a mega akčními scénami, a najednou se díváme na něco, co by se dalo klidně natočit jako česká televizní inscenace. Neříkám, že je to natočeno špatně, ale z hlediska celkového tempa filmu to na mě působilo poněkud zvláštně.
Světová válka Z rozhodně není propadák, ale její místy zvláštní dějová stavba, jako z nějakého televizního filmu, kombinovaná s vrcholně profesionálními superdrahými scénami, dává tušit, že se v průběhu vzniku filmu dělo něco velmi složitého. Moc rád bych viděl obsáhlý dokument z natáčení.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: V jednu chvíli Pittovi zachrání život roztomilá čivava a on jí ani nepoděkuje...
P.P.S: Vždycky jsem přemýšlel, kde v případě podobných nečekaných katastrof seberou ta úžasná grafická rozhraní, která běží v hlavním velíně na obrovské obrazovce. Představte si, že takhle přijdou za nějakým progamátorem v Pentagonu a řeknou mu: "Hele, máme tady celosvětovou zombie invazi a potřebujeme velice rychle spíchnout takové rozhraní, kde se budou na vektorové mapě zobrazovat zasažená města a pod ní budou animovaně naskakovat ikonky červených panáčků, přímo úměrné počtu nakažených. Za jak dlouho bys to ve Flashi spíchnul?" A na to programátor: "Jestli ty počty zombií budou streamované v JSONu a pokud mi někdo nakreslí ty ikonky panáčků, tak to zítra bude hotový."