Tržby v českých kinech: Žebříček ovládli lesní strážci, uspěl i závěrečný díl pařanské série

Tržby v českých kinech: Žebříček ovládli lesní strážci, uspěl i závěrečný díl pařanské série
Posledně žebříček opanovali milovníci rychlých vozů, tentokrát si prvenství vysloužilo animované Království lesních strážců. Tedy pravý opak hrdinů Rychle a zběsile 6. V nejnovějším snímku tvůrců Doby ledové nebo Ria totiž vystupují loudající se slimáci, bodláčí mužíci a další bizarní postavičky z animovaného lesa, které si žijí svým tempem. A vyplatilo se.
Království lesních strážců
Premiérový víkend se na ně do českých kin vypravilo přes 43 tisíc diváků, v pokladnách nechali přes 6 milionů korun. Mohlo za to masivní nasazení titulu do kin (114 kopií!) a zájem dětí, prsty v tom mělo i deštivé počasí. Snímek nedoporučujeme vášnivým zahrádkářům. Až přestane pršet, budete mít problém dětem vysvětlit, že slimáci nejsou zas až tak roztomilí, prospěšní tvorové.
Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms
Pařba na třetí
O víkendu uspěla mezi recenzenty nepříliš dobře přijímaná Pařba na třetí. Závěrečný díl bláznivé komediální série odstratoval na druhém místě žebříčku. Do kin přitáhl téměř 42 tisíc diváků a 5.5 milionu korun. Bavit se chtějí nejen děti, ale i náctiletí, dospělí i nedospělí. Jasný vzkaz distributorům. Ale mějte se na pozoru, na závěr téhle série se dostaví vystřízlivění.
Rychle a zběsile 6
Minule žebříček suverénně ovládli, tentokrát se hrdinové nejnovějšího filmu akční automobilové série Rychle a zběsile 6 musí spokojit s bronzovým postavením. Vozový park oproti premiérovému víkendu zchudl (56 filmových kopií proti předchozím 108). 31 tisíc fanoušků přineslo 4.4 milionu korun. Počáteční nadšení poměrně rychle odchladlo. Pořád jde nicméně o velmi dobrá čísla.
Velký Gatsby
Leonardo DiCaprio v roli záhadného hostitele Jaye Gatsbyho.
Ani herec formátu Leonarda DiCapria nedokáže zařídit úspěšnost filmu, jehož je hlavní hvězdou. Velký Gatsby (2013) klesl na čtvrtou příčku. 19 tisíc platících diváků a 2.8 milionu korun na tržbách značí pokles o téměř 30%. Reklamní stojany, promující snímek o jazzové mládeži, to nezachrání. Klasika, neklasika, tenhle film od režiséra veleúspěšného muzikálu Moulin Rouge (2001) nemá v českých kinech na růžích ustláno. Zájem diváků o Velkého Gatsbyho se podobá stavu pražské Lucerny, v jejíž pasáži je film poměrně masivně promován.
Iron Man 3
Iron Man 3 a úspěšnost v českých kinech: za 9 týdnů snímek utržil téměř 38 milionů korun, shlédlo jej 260 tisíc diváků.
Pátý týden v kinech a pokles na páté místo. To v případě třetího Iron Mana (2013) také leckdo nečekal. Tony Stark přitáhl tento víkend 11 tisíc diváků, tvůrci, distributor a kinaři jsou bohatší o 1.5 milionu korun. Na komiksového hrdinu vyzrál, co se celkových čísel od nasazení do kin týče, jen Zdeněk Troška a Babovřesky (2013, aktuálně na 15. místě). Ale pozor, na záda Iron Manovi dýchá Čtyřlístek (2013). Hotový bermudský trojúhelník.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin najdete ZDE.