Již zítra odstartuje v australském Melbourne první česká a slovenská filmová přehlídka

Již zítra odstartuje v australském Melbourne první česká a slovenská filmová přehlídka
jiz-zitra-odstartuje-v-australskem-melbourne-prvni-ceska-a-slovenska-filmova-prehlidka-2
Vernisáž výstavy Jiřího Trnky a oficiální přestavení programu 1. Czech & Slovak Film Festivalu v Melbourne proběhlo již 18. května. Za přítomnosti umělecké ředitelky festivalu Cerise Howard, vedoucího Konzulátu ČR v Sydney Hani Stolina a Honorárního konzula Slovenské republiky v Melbourne Vojtěcha Markuše byl 120 přítomným divákům představen jednak legendární loutkový animátor Jiří Trnka a jeho filmové tvorba, ale i program celého prvního česko-slovenského festivalu. Organizátoři festivalu společně s Konzulátem České republiky v Sydney, Velvyslanectvím Slovenské republiky v Cannbeře, Českým filmovým centrem, Národním filmovým archivem a Českými centry tak sestavili hodnotnou přehlídku divácky i festivalově úspěšných filmů z posledních let.
"Musím zdůraznit, že myšlenka uspořádat přehlídku českých a slovenských filmů v Melbourne nevznikla jen z mé iniciativy. Czech & Slovak Film Festival vznikl díky nadšencům kolem mne a to nejen s českým nebo slovenským původem, všichni zaujati českou a slovenskou kinematografií stejně jako já. O to více jsem byla potěšena, když jsem v září minulého roku obdržela pozvání do Prahy jako člen poroty festivalu Mezipater a mohla jsem tak využít příležitosti k navázání kontaktů se zástupci filmových institucí obou zemí, podělit se o mé nadšení uspořádat filmovou přehlídku na dalekém kontinentu …Věřím, že se z Czech & Slovak Film Festival nestane jen jednoroční událost a současnou českou a slovenskou kinematografii budou moci australští diváci mít možnost vidět i v dalších městech po celé Austrálii"., doplnila umělecká ředitelka festivalu Cierise Howard.
Trnkova výstava "Jiri Trnka - Serving Imagination" potrvá do 9. června 2013 a současně s ní proběhla v kině ACMI Cinemas ve spolupráci s Melbourne Cinémathèque projekce pěti klasických animovaných filmů Jiřího Trnky - Císařův slavík (1948), Kybernetická babička (1962), Archanděl Gabriel a paní Husa (1964), Sen noci svatojánské (1959) a Ruka (1965). Archivní program doplnil slovenský snímek Slnko v sieti Štefana Uhera z roku 1962.
Filmová přehlídka současných filmů bude zahájena v již zmiňovaném Capitol Theater ve čtvrtek 6. června úspěšným filmem Davida Ondříčka Ve stínu a dále představí divácky i festivalově úspěšné snímky jako Hřebejkovy Pelíšky či animovaný film Alois Nebel Tomáše Luňáka, úspěšný debut Zuzany Liové Dům, dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír a humorný rodinný film Modrý tygr. Slovenskou kinematografii zastoupí klasický film z roku 1962 Slnko v sieti nebo krátkometrážní snímek Martina Snopka a Ivany Laučíkové Posledný autobus. Celou přehlídku uzavře 9. června taktéž Českým lvem oceněný film Poupata, sociální drama režiséra Zdeňka Jiráského.
Úplný program a další informace najdete na www.casffa.com.au.