US tržby: Rychle a zběsile drtí konkurenci, kouzlící Podfukáři skončili druzí, Smithové mají bronz

US tržby: Rychle a zběsile drtí konkurenci, kouzlící Podfukáři skončili druzí, Smithové mají bronz
Po dvou týdnech promítání má totiž Rychle a zběsile 6 na kontě působivých 480 milionů dolarů. A to se kdysi jednička musela několik měsíců pachtit, aby pokořila hranici dvou set mega. Pravda, tehdy stál film studio 38 milionů, kdežto šestka přišla na nemalých 160. Hlavní je ale síla značky. A tu Justin Lin vytáhl na vrchol pohlavního řetězce. Samozřejmě, jsou tu marvelovky. Pokud ale mluvíme o akci bez superhrdinů, nemá z komerčního i diváckého hlediska partička kolem Vina Diesela konkurenci. A drtí to ostatní premiéry.
Rychle a zběsile 6
Rychle a zběsile 6
Podfukáři aka "Dannyho parťáci s kouzly" (dejte si trailer, pochopíte) se tak musí o svém premiérovém víkendu spokojit s druhým místem. Nejspíš si trochu přisadili průměrnější recenze, diváci jsou ale o poznání spokojenější a snímek díky nim startuje za 28 milionů dolarů. Stál 75, takže se celosvětově bez problémů zaplatí, nová lupičská série ale nejspíš nehrozí. A nehrozí ani to, že by M. Night Shyamalan dostal ještě někdy v budoucnu větší množství peněz na natáčení. Poslední vládce větru (navzdory otřesným ohlasům) vydělal díky slavné předloze a 3D. Po zániku Země má mladého a starého Smithe, atraktivní postapokalyptický námět a bohužel znovu strašné ohlasy. Recenzenti snímek vyloženě sestřelili a diváci jim dávají za pravdu.
Třetí pozice a 27 milionů se nemusí jevit jako tragický start. Výrazně lépe hodnocené (a žánrově spřízněné) Nevědomí ale startovalo s 37 a ze Států si neodneslo ani stovku. Zánik stál 130 milionů, v zámoří utrží možná polovinu a zbytek světa o moc milostivější nebude. Shyamalan si v posledních letech systematicky ničil pověst a Zánik je dozvukem všech neúspěchů. A to tak silným, že film nedokázal v očích veřejnosti vytáhnout ani hitmaker Smith.
Posledním nováčkem v TOP10 je na devátém místě indická romantická komedie (!) Yeh Jawaani Hai Deewani. Snímek nebyl promítán kritikům a dočkal se omezené distribuce do pouhých 161 kin. Přesto se v desítce umístil. Malý zázrak. Američtí diváci zřejmě zatoužili po exotickém koření.
us-trzby-rychle-a-zbesile-drti-konkurenci-magove-skoncili-druzi-smithove-maji-bronz
Yeh Jawaani Hai Deewani
Království lesních strážců na čtvrté pozici stále vydělává o něco méně, než by si studio přálo. Star Trek na pětce naplňuje kvóty - po třech týdnech má 328 milionů celosvětově. Pařba táhne, ale rozhodně méně, než oba předchozí díly. Iron Man 3 už jen dobíhá (přeci jen žebříček obsadilo hodně nových hitů). Velký Gatsby je krůček od čtvrt miliardy a na chvostu se stále drží famózně hodnocené drama Mud s Matthewem McConaugheym.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.