Aero hledá nejlepší kraťasy. Ukážete ty vaše?

Aero hledá nejlepší kraťasy. Ukážete ty vaše?
Téma hlavní kategorie může být zpracováno libovolným způsobem, jediným dalším omezením je povinná maximální délka soutěžících filmů, a to do 7 minut. Kromě hlavní kategorie se mohou v roce 2013 filmaři ucházet o ceny ještě v dalších čtyřech kategoriích – krátký film na volné téma, minutka, dětský film a cena diváků. Všechny přihlášené „kraťasy“ budou také zápolit na YouTube kanálu Aerokraťasu o zvláštní diváckou cenu „Nejoblíbenější kraťas na YouTube“. Novinkou letošního ročníku je změna kritérií pro autory soutěžících snímků. Poprvé v historii Aerokraťasu budou moci soutěžit pouze amatérští filmaři nebo studenti filmových škol s dosud nedokončeným vzděláním. Soutěžní filmy je možné přihlašovat od 25. května do 30. září 2013.
aero-hleda-nejlepsi-kratasy-ukazete-ty-vase-12
Slzy města.
Ze všech přihlášených snímků, které splní pravidla soutěže, vyberou piloti Aera kolem 30 krátkých filmů, které se 1. listopadu 2013 v Aeru zúčastní slavnostní finálové projekce. Vítěze jednotlivých kategorií zvolí odborná porota složená z filmových profesionálů i diváci přímo v sále po projekci. V hlavní kategorii budou uděleny ceny pro tři nejlepší snímky. V ostatních kategoriích bude vybrán pouze jeden absolutní vítěz. Vítězné snímky budou v průběhu následujícího roku zařazeny jako předfilmy projekcí celovečerních filmů v kině Aero, autoři vítězných krátkých filmů se mohou těšit také na hodnotné věcné ceny.
aero-hleda-nejlepsi-kratasy-ukazete-ty-vase-2
Herečka Simona Babčáková byla loni v porotě.
V předchozích ročnících v porotě zasedli takové osobnosti jako producent Čestmír Kopecký, režiséři Jan Hřebejk a Robert Sedláček, spisovatel Miloš Urban, herci Jiří Mádl, Vojtěch Dyk, Simona Babčáková a mnoho dalších. Také řada účastníků předešlých ročníků Aerokraťasu už dnes patří mezi etablované umělecké osobnosti. Za všechny můžeme jmenovat například bývalého pravidelného účastníka, režiséra Michala Hogenauera, který se v roce 2012 dostal se svým filmem Tambylles (2011) do soutěže Cinéfondation na filmovém festivalu v Cannes, členy uměleckého prostoru Trafačka Ja
Trafačka - Chrám svobody
Z natáčení dokumentárního snímku Trafačka - Chrám svobody. | Aerofilms
kuba Nepraše a Michala Cimalu nebo vítěze Ceny Jindřicha Chalupeckého Marka Théra. Mladého filmaře Jana Vejnara si piloti Aera oblíbili natolik, že mu letos svěřili vytvoření nové znělky kina, která se momentálně dokončuje ve spolupráci se studiem Lucky Man Films Davida Ondříčka.
Aerokraťas je nově určen výhradně pro autory amatérských filmů, čili pro tvůrce bez filmového vzdělání nebo s filmovým vzděláním do termínu uzávěrky soutěže nedokončeným. Pod pojmem amatérský film se rozumí takový film, na jehož vzniku se nepodílel profesionální filmař s dokončeným vzděláním v oborech režie, scénář a kamera. Snímky nesmějí být starší než 3 roky. Soutěže se nemohou zúčastnit snímky, které byly přihlášeny již do minulých ročníků Aerokraťasu.
aero-hleda-nejlepsi-kratasy-ukazete-ty-vase-8
Ze snímku Lázně.
Aerokraťas je soutěž autorských krátkých filmů do 7 minut, kterou každoročně vyhlašují piloti kina Aero již od roku 2004. Za dobu konání soutěže se tak podařilo objevit nejeden filmařský talent, jehož počin spatřil světlo světa právě na plátně kina Aero. Vítězný film soutěže se spolu s dalšími vítěznými filmy stává oficiálním předfilmem před projekcemi celovečerních filmů v kině Aero v následujícím roce. Za dosavadní devítiletou historii se soutěže Aerokraťas zúčastnilo na 900 krátkých filmů, kolem stovky z nich se probojovalo jako předfilmy až na plátno kina Aero.
Více informací o soutěži najdete zde.