Dokonalé šílené herecké výkony, díky kterým by herci mohli z placu zamířit rovnou do blázince

Dokonalé šílené herecké výkony, díky kterým by herci mohli z placu zamířit rovnou do blázince
12 opic | 1995 Universal Studios

#7 Daniel Day-Lewis ve všem

Daniel Day-Lewis
Poslední Mohykán | Morgan Creek International
Dobře, zde se nedá ani tak mluvit o bláznivých postavách, jako spíše o bláznivých přípravách na role. Ovšem tyto praktiky jsou natolik extrémní, že v tomto seznamu Daniel nemůže chybět. Věděli jste, že se kvůli jedné jediné roli naučil česky? Že se při přípravě na Posledního Mohykána živil pouze tím, co zabil? Že se nechal zavřít na samotku a trávil tam dlouhé noci před natáčením Ve jménu otce? Vrcholem ale nejspíše bylo, když opustil svou ženu, aby poznal, jaké to je žít odděleně a porozuměl "traumatům" své role.

#6 Brad Pitt ve 12 opicích

12 opic
12 opic | 1995 Universal Studios
V době natáčení ho lidé měli zaškatulkovaného jako pouhého hezounka. Po 12 opicích se o něj ale filmoví tvůrci začali zajímat i kvůli jeho talentu a také si od té doby zahrál pár pořádných psychopatů, Aldo Raine z Panchartů asi mluví za vše, ale pokud si opravdu chcete užít Bradova šíleného herectví, pusťte si Opice nebo Podfu(c)k a budete na něj nahlížet naprosto jinak.

#5 Gary Oldman v Leonovi

Gary Oldman
Pravdivá romance | Warner Bros.
...a prakticky v každém jeho druhém filmu, ale v Leonovi opravdu září celou dobu a - i přes naprosto úžasné herecké výkony Natalie i Jeana - si svým nestabilním policajtem, na kterého se nedá zapomenout, ukradl celý film pro sebe. Mít ve filmu Garyho v záporné roli se vždycky hodí a nikdy s ním nemůžete šlápnout vedle. Akademie by po něm měla Oscary opravdu házet.

#4 Benicio Del Toro v Strach a hnus v Las Vegas

6-dokonale-silenych-hereckych-vykonu
Strach a hnus v Las Vegas | 1998 Universal Pictures
I když se na plakátech neobjevoval tolik jako jeho kolega Johnny Depp, tak si Benicio film tak trochu přivlastnil. Rozhodně to není jeho jediná bláznivá role (Obvyklí podezřelí, Divoši), ale Dr. Gonzo v Strachu a hnusu v Las Vegas je podle mého ta nejpodařenější. Depp je sice zábavnější (už tady se projevovaly pohyby alá Jack Sparrow), ale Del Toro je určitě strašidelnější.

#3 Heath Ledger v Temném rytíři

Heath Ledger
Heath Ledger | Warner Bros.
Komiksová laťka nastavená tak vysoko, že už se jí nejspíš nikdo ani nepřiblíží. Heath Ledger nemůže svým výkonem v roli maniakálního Jokera nikoho nechat na pochybách, že dal do role všechno. Bohužel už si neužil ovace, jaké jeho práce vyvolala. Zemřel půl roku před premiérou filmu.

#2 Ellen Burstyn v Requiem za sen

dokonale-silene-herecke-vykony-diky-kterym-by-herci-mohli-z-placu-zamirit-rovnou-do-blazince
Requiem za sen | Artisan Entertainment
V Requiem za sen je více postav, co by se v tomto seznamu mělo objevit, ale Ellen Burstyn z nich ztvárnila tu nejšílenější. Jako matka feťáka, která se zoufale chce dostat do televize a proto se stane závislou na ultimátních hubnoucích pilulkách, předvádí brilantní herecký výkon a divák se skoro sám sebe ptá, zda to opravdu JEN hraje. Absence Oscara za tuto roli je chybou.

#1 Nicolas Cage v Nebezpečné hře, Zandalee, Polibku upíra, Rituálu, Peggy Sue se vdává, Cotton Clubu, Špatnym poldovi atd.

Nicolas Cage
Hon na čarodějnice | Lionsgate
Když se bavíme o šílených rolích, nesmí chybět Nicolas. Ten totiž v této kategorii vyhrává na plné čáře a v podstatě se ani nedokážu rozhodnout. který charakter z jeho filmů je ten nejvypsychovanější. Nechám to rozhodnout Vás a myslím, že po zkouknutí videa pod textem máte z čeho vybírat. Upozorňuju, že se u něho nevyplatí pít, neboť hrozí a) automaticky otevřená ústa/obličej s nechápajícím výrazem a b) nekontrolovaný smích. Užijte si to.
Nicolas Cage