Někdo to rád horké aneb Marilyn Monroe na Pražském hradě

Někdo to rád horké aneb Marilyn Monroe na Pražském hradě
Šaty z filmu Někdo to rád horké (1959).
Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života božské Marilyn, sestavenou ze sbírek s
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe ve snímku Slaměný vdovec (1955). | Twentieth Century Fox
oukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas. Výstavu koncepčně doplní díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, pocházející z různých období – od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marylin Monroe. Zastoupeni budou například Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol. Unikátní expozice tak mimořádně atraktivním způsobem propojí módu, sofistikované umění a fenomén ženské krásy jako věčné inspirace.
nekdo-to-rad-horke-aneb-marilyn-monroe-na-prazskem-hrade
Šaty z filmu Někdo to rád horké (1959).
Výstava Marilyn, stejně jako obsáhlý katalog, který ji provází, je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Vznikla v loňském roce jako originální pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Stejně jako další hollywoodské star i Marilyn Monroe milovala výtvory proslulého mistra ručně šité obuvi Salvatore Ferragama, vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez jehlového podpatku.
Podle kurátorů výstavy Stefanie Ricci a Sergia Risaliti jsou výstava i katalog plody pečlivé přípravy a výzkumu, zahrnujícího studium dokumentů, fotografií, filmů a spisů, což jim ve výsledku pomohlo porozumět mnoha aspektům života nejslavnější herečky všech dob. Výstava je koncipována jako mezinárodní putovní přehlídka po ose Florencie, Praha a Tokio.