5 záporáků z Gotham City, kteří by si zasloužili pozornost Christophera Nolana

5 záporáků z Gotham City, kteří by si zasloužili pozornost Christophera Nolana
| Warner Bros.

1. Oswald Cobblepot (Tučňák)

Danny DeVito
| Warner Bros.
Tučňák je malý, zakulacený padouch, známý pro svou lásku k ptákům a jeho hi-tech deštníku. Cobblepot je obecně nazýván "gentlemanem zločinu", který si své ruce nešpiní i přes fakt, že je gaunerem a mafiánem. Díky Burgessovi Meredithovi, který Tučňáka v 60. letech vykreslil s oblekem, cigárem a vysokým kloboukem, dostal Cobblepot opravdu vizáž "slušného kriminálníka". V Burtonově snímku Batman se vrací (1992) jsme měli možnost Tučňáka vidět v podání Dannyho DeVita. Bohužel, Burton z Cobblepota udělal pouze groteskního, deformovaného maniaka. Což je trochu škoda.
Bylo by skvělé v Dark Knight Trilogii Cobblepota uvidět. Před natáčením třetího dílu se dokonce na internetu objevovalo nemálo plakátů a obrázků, které dosazovaly na Tučňákovu postavu nadaného Philipa Seymoura Hoffmana s 'monoklem' a v obleku (viz zde). Tato myšlenka se mi vždy líbila, nejen proto, že Philip by se na roli hodil, ale i proto, že Tučňák je jedním z nejchytřejších Gothamských zloduchů a Batmanovi by rozhodně dokázal přitopit. Navíc by bylo zajímavé, když by se sešel v jednom snímku se stejně inteligentním, ale mnohem brutálnějším a kosti-lámajícím Banem.

2. Waylon Jones (Killer Croc)

5-komiksovych-zaporaku-kteri-by-si-zaslouzili-pozornost-christophera-nolana-3
Pro ty kdo ho neznáte, Waylon se narodil s genetickou mutací, která mu poskytuje skoro nepoškoditelnou kůži (dokáže ho například ochránit i před kulkami). Pobývá většinou v kanálech a hodněkrát byl přirovnáván ke Kurtu Connorsovi z opozičního Spidermana. Waylon ale není vědec, je hloupý a jeho "genetická ne/výhoda" není otázkou žádného osobního experimentu. Mimochodem, Killer Croc má někdy v zálibě živit se na lidském mase.
5-komiksovych-zaporaku-kteri-by-si-zaslouzili-pozornost-christophera-nolana-2
Ve třetím díle byl menší náznak toho, že se Waylon někde v Gothamu nachází - než John Blake začne hledat Gordona v kanálech (viz. obrázek nahoře), někdo vykřikne: "Pozor na krokodýly!". Takovéhle náznaky jsou Nolanův styl, stejně jako když byl v Temném rytíři (2008) muž jménem Mr. Reese, který chtěl Waynea vydírat, protože znal jeho tajemství (=pravou identitu Batmana). Když si přečtete jméno Mr. Reese rychle, uslyšíte "mysteries" (záhady, hádanky), což je odkaz na Hádankáře. Nicméně by bylo fajn vidět někoho, kupříkladu Idrise Elbu, kdo by si tuto postavu zahrál.

3. Edward Nash (Hádankář)

5-komiksovych-zaporaku-kteri-by-si-zaslouzili-pozornost-christophera-nolana
Samozřejmě, oblíbený Hádankář. Všichni jsme asi viděli plakáty, které si hrály s myšlenkou, že se ve třetím díle objeví Hádankář v podání Neila Patricka Harrise, Guye Pearce nebo Davida Tennanta, ale nakonec se nám dostalo jen onoho zmíněného náznaku s panem Reesem. Hádankář, neboli E. Nygma či Edward (Eddie) Nashton, je známý díky svým chytrým, zlomyslným hádankám, které povětšinou zahrnují slovní hříčky. Kdybysme Hádankáře přirovnávali  k ostatním zloduchům Gothamu, vyjde nám, že je spíše narcisistou s obrovským egem, než vrahem. Většinou pouze chce, aby Batman i Gordon věděli, že ON je chytřejší než ostatní. Nepotřebuje masakr nebo mrtvoly, jen si chce trošku zvětšit, už tak dostatečně velké, sebevědomí.
5-komiksovych-zaporaku-kteri-by-si-zaslouzili-pozornost-christophera-nolana-1
Já osobně bych nebral v potaz ani tak Pearce či Harrise, ale v roli Hádankáře bych si dokázal představit jak tajuplného Ryana Goslinga, tak také zmíněného Davida Tennanta, sympatického Michaela Fassbendera či konečně kariérně stoupajícího Sherlocka Benedicta Cumberbatche.
5-komiksovych-zaporaku-kteri-by-si-zaslouzili-pozornost-christophera-nolana-4

4. Dr. Victor Fries (Mr. Freeze)

Uma Thurman, Arnold Schwarzenegger
Dobrá, na Arnolda Schwarzeneggera z propadáku Batman a Robin (1997) zapomene, ano? Mr. Freeze je důležitou postavou DC světa, díky které Batmanovi nejednou pořádně zmrznul úsměv na rtech. Freeze je vědec, který kvůli nehodě v laboratoři musí nosit kryogenní oblek. Ten ho udržuje v nízké teplotě a tedy i při životě. Freeze vlastní zmrazovací zbraň, zlé úmysly a (což je nejnebezpečnější) nulové zábrany, neboť nemá co ztratit. Charakter s ohromným potenciálem. Kdyby byla postava správně uchopena a posazena do dobrého příběhu, určitě by znovuzískala na popularitě a respektu.
Moc rád bych v této roli viděl například plešatého Hugha Jackmana, který by se mermomocí snažil oživit (nebo alespoň pomstí)t svou mrtvou ženu a to za pomoci extra moderních vědátorských pomůcek. No a jako vedlejšák by občas vyrazil do ulic Gothamu trošku Batmanovi zavařit... teda, zamrazit.

1. Harleen Quinzel (Harley Quinn)

Joker byl naprosto dokonalý psychotický vrah, jehož hodně dlouho nikdo nepřekoná. ALE dovedete si představit tu divočinu, kdyby měl po boku sličnou asistentku? Se slavnou Harley Quinn by určitě nuda nebyla.
Heath Ledger
Temný rytíř | Warner Bros.
Joker (minimálně ten v nejnovější trilogii) bohužel zemřel spolu se svým hereckým představitelem a já jsem moc rád, že v posledním díle nebyl nikým nahrazován. Přesto se nelze ubránit určitým myšlenkám. CO se za těch 8 let stalo? Dostal se Joker z vězení? Byl v péči jisté doktorky Quinzelové?
5-komiksovych-zaporaku-kteri-by-si-zaslouzili-pozornost-christophera-nolana-5
Joker by si určitě nenechal ujít příležitost znovu si z Batmana vystřelit a trochu podemolovat město. A s pěknou společnicí jde všechno lépe. Těžko určit ideální herečku pro Harleen, já osobně bych se nebránil třeba Carey Mulligan. Fanoušci svého času hojně bojovali za tvář Kristen Bell.
Znáte nějaké další Gothamské záporáky, které byste rádi viděli projít rukama Christophera Nolana, nebo vám vyhovují ti, které nakonec zvolil?