US tržby: Série Scary Movie je zpátky, na baseballovou legendu se ale nechytá

US tržby: Série Scary Movie je zpátky, na baseballovou legendu se ale nechytá
Charlie Sheen se bubáků nebojí.
Drama 42 (2013) si zřejmě příliš dobře mimo Spojené státy nepovede. V prvé řadě proto, že baseball jinde sportovním žebříčkům nedominuje a s tím jde ruku v ruce fakt, že Robinsona vlastně málokdo v Evropě/Asii zná. Tržby v USA jsou tudíž pro studio klíčové. A zadařilo se. Režisér Brian Helgeland (kultovní Odplata /1999/ s Melem Gibsonem) odvedl dobrou práci, potěšil kritiky poctivou žánrovou, která "dokáže inspirovat" a diváci ho za to ocenili o debutovém víkendu 27 miliony, což bohatě stačilo na první pozici. Studio stál snímek skromnou čtyřicítku, takže se náklady bez problémů vrátí.
Lindsay Lohan, Charlie Sheen
Charlie Sheen se bubáků nebojí.
Druhé místo taktéž okupuje nováček a to parodie Scary Movie 5 (2013). Mělo jít o jeden z nejsilnějších startů roku, neboť tahle série vždy velmi dobře vydělávala a vyjma příšerné dvojky všechny díly během otvíráku hravě pokořily hranici 40 milionů. Pětka vznikala dlouho. Studio otálelo, s kým a jak točit a nakonec sérii předala do nových režijních rukou, Annu Faris vystřídala v hlavní roli Ashley Tisdale a rozpočet byl snížen na minimum (20 mega). Jistým příslibem zábavy mohla být opětovná účast v žánru zkušeného Charlieho Sheena, výsledek bohužel předčil nejhorší obavy. Pětka je nejen nejslabším dílem série, ohlasy mluví o vyloženém znásilnění žánru. A to se podepsalo na tržbách - 14 milionů je opravdu slabý start. Malý rozpočet se zalepí, série ale s největší pravděpodobností končí. Bylo na čase...
Rodinný animák Croodsovi (2013) si na třetí pozici stále drží přízeň davů. G.I. Joe: Odveta (2013) se na čtvrtém místě celosvětovými tržbami blíží prvnímu dílu. Lesní duch (2013) na pětce potvrzuje pravidlo, že horory o druhém víkendu razantně poklesnou. Propad o 63% studio nicméně trápit nemusí. Celosvětově má film nastřádáno 50 milionů a stál mizivých 17. Dvojka na sebe nedá dlouho čekat. Šestému místu vládne Jurský park 3D (1993), sedmý Pád Bílého domu (2013), osmý Mocný vládce Oz (2013), který na celosvětových tržbách atakuje půl miliardy, deváté pokušení Tylera Perryho.
Ryan Gosling
Za borovicovým hájem
Na desítku se vyhouplo výborně hodnocené drama Za borovicovým hájem (2013) s Ryanem Goslingem a Bradleym Cooperem v hlavních rolích. Snímek si již stihl vydobýt pověst malé festivalové senzace, čemuž odpovídá i to, že mu na zařazení do TOP10 stačilo 514 kin. Pokud distributor na sálech přidá, nepochybně se film hravě protlačí na vyšší příčku žebříčku.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.