US tržby: Lesní duch řádí v kinech s dinosaury a diváci na to slyší

US tržby: Lesní duch řádí v kinech s dinosaury a diváci na to slyší
Lesní duch
U Lesního ducha (2013) zvolilo studio zřejmě tu nejnosnější strategii - hrálo na fanouškovství, pověst originálu a příslib "nejděsivějšího filmu dekády". To je samozřejmě přímý náběh na nůž, který se projeví v příštích týdnech na razantních propadech. Ale o debutu to zabralo výborně. Snímek za první tři dny urval 25 milionů dolarů, přičemž stál 17. Celosvětově padne minimálně stovka, takže se nepochybně brzy dočkáme pokračování. Vyhovovat to všem nemusí (především hardcore fandové originálu novou verzi posílají do pekel), ale zase to oživuje celkový zájem o fenomén a tím jistí čtyřku, o níž Sam Raimi nedávno mluvil a která by měla navázat na původní trilogii.
Lesní duch
Lesní duch
Druhý nováček Jurský park 3D (1993) sice skončil až čtvrtý (G.I. Joe 2 na druhém a Croodsovi na třetím místě stále slušně vydělávají), ale utržených 18 milionů rozhodně není žádná ostuda. Konverze stála studio skromnou desítku a tentokrát se v recenzích hodně mluví o tom, že se 3D opravdu povedlo a stojí za to na něj vyrazit. Těžko říct, jak dlouho diváci film v kinech udrží, podobná klasika by si ale návštěvu zasloužila i bez moderní prostorové nálepky (berte to jako doporučení). Dál už jede TOP10 ve starých kolejích.
Pátý je akční výplach s přijatelnou komerční odezvou Pád Bílého domu (2013). Na šestku se propadl poslední Tyler Perry, sedmičce vládne bezzubý, ale diváky žádaný Oz (ten už nastřádal z celého světa 453 milionů dolarů), na osmičce Hostitel (2013), který nezajímá nikoho, devátý malý thrillerový hit The Call (2013) a na desítce nevýrazná dramedy Admission (2013).
Gerard Butler
Gerard Butler jako Mike Banning oživil brutalitu osmdesátkových akčňáků.
Americká kina zažívají hřejivější období (co víkend, to padne na prvních příčkách dohromady minimálně 50 milionů) a ani příště tomu nebude jinak. Proč? Protože Scary Movie 5 (2013), což potáhne davy, i kdyby to byla ta největší hovadina, jakou Lindsay Lohan od své změny orientace udělala.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.