Původně vůbec nebyly ve scénáři aneb Památné filmové scény

Původně vůbec nebyly ve scénáři aneb Památné filmové scény
Zbouchnutá (2007) | Universal Pictures

19. Dobyvatelé ztracené archy - Rychlá smrt je milosrdnější

Pamatujete na kultovní scénu, kdy Indy běží po městě a snaží se najít Marion, kterou skupinka zločinců "pašuje" v proutěném koši? A vzpomínáte, jak Jonese zastavil namachrovaný, zahalený chlápek a začal umělecky máchat mečem, po čemž ho Indy s protočením očí jednoduše zastřelil?
Scéna měla podle původního plánu obsahovat dlouhý souboj Indyho a tajemného šermíře. Harrisona Forda však dříve toho dne postihly nepříjemné střevní potíže, a proto nebyl schopen souboj fyzicky uskutečnit. Se Stevenem Spielbergem se poté dohodli, že jednoduše vytáhne pistoli a bude po všem...a vznikla tak jedna z nejikoničtějších filmových scén vůbec.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-7

18. Kmotr - Kočka

Když Marlon Brando v úvodní sekvenci Kmotra (1972) sedí ve své otočné židli a hladí po hřbetě kočku, vše vypadá přirozeně. Ono kotě však vůbec nemělo být na place. Někteří říkají, že režisér Coppola sám dal kočku herci na klín a beze slova začal točit, druzí zase, že Marlon kotě zčistajasna spatřil kousek od sebe, hmátl po něm a "dal mu nabídku, která se neodmítá". Tak jako tak, tahle kočka to dotáhla daleko a její koťata na ní můžou být hrdá.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-16

17. Uprchlík - Je mi to jedno!

Úžasný a asi určitě nejznámější záběr z Uprchlíka (1993) je, když se Tommy Lee Jones a Harrison Ford setkají v kanále, který končí obrovským vodopádem. Harrison v tu chvíli čelí buď jistému zatčení, odsouzení a následnému pykání za čin, který nespáchal nebo možné smrti. Před svým rozhodnutím ze svých úst ještě stačí vypustit, že "on svoji ženu nezabil". Na jeho prosbu mu Tommy suše odpoví, že "mu je to jedno". Tommyho věta ale nebyla ve scénáři. Herec zaimprovizoval, aby divákům jasně ukázal, že jeho charakter hledaného chce dostat za každou cenu, neboť je to jeho práce.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-15

16. Blbý a blbější - Nejotravnější zvuk na světě

Když Jim Carrey a Jeff Daniels jedou ve svém vyzdobeném vozidle spolu s nájemným vrahem Mikem Starrem, zeptá se Carrey, jestli chce vědět, jak zní ten nejotravnější zvuk na světě. Následně začne... no, nevím, jak to úplně správně slovně popsat, řekněme, že se opravdu přiblížil skutečnosti a ze svých úst vypouští nepopsatelně otravný šum. Jeff se po chvilce přidává a Mike z toho blázní. Celá tato scéna byla ryzí hereckou improvizací.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-4

15. Zbouchnutá - Víš, jak poznáš, že si gay?

Možná si vzpomenete na scénu, kdy se ve Zbouchnuté (2007) Paul Rudd a Seth Rogen snaží vymýšlet nejrůznější způsoby, jak poznat, že jste gay. Všechny jejich nápady jsou improvizované a vůbec nebyly ve scénáři, přesto se chlapcům podařilo vytvořit jednu z nejvtipnějších scén z celého filmu.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari

14. Dobrý Will Hunting - Prdící žena

Robin Williams je nenahraditelný komik, to víme všichni (je i výborný vážný herec, to už se ví míň). Jeho um improvizace je neskutečný a smysl pro humor má ohromný, i přesto se překonal, když dokázal skloubit tvrdé drama s vtipnou pointou ve scéně, kdy vypráví o své již zemřelé ženě, která ve spaní prděla. Celou tuto pasáž Williamas vysypal z hlavy na místě.
Dobrý Will Hunting
Dobrý Will Hunting | 1997 Miramax

13. Temný rytíř - Jokerova rutinní procházka k autobusu

Heath Ledger se do role Jokera setsakramentsky vžil a pochybuji, že by ho někdo jiný dokázal zahrát lépe. Aby toho nebylo málo, jedny z těch nejlepších scén v Temném rytíři (2008) jsou jím naprosto improvizované. Například "rutinní" procházka z Gothamské nemocnice, kdy začnou a následně ustanou exploze. Heath měl podle původního scénáře rovnou nastoupit do připraveného autobusu a odjet. Christopher Nolan se ale rozhodl použít Heathovo perfektní zaváhání, při kterém se diví, proč výbuchy znenadání přestaly a začne naštvaně a zmateně bouchat do dálkového ovladače.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-14

12. Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu - Mein Furher, já chodím

Bylo zamýšleno, že v satirické komedii Stanleyho Kubricka Dr. Divnoláska bude postava Petere Sellerse celou dobu na vozíčku, ale... Peter se prostě rozhodl vstát a začít řvát "I can walk!". Kubrick se rozhodl trochu předělat originální scénář, aby bylo možné tuto scénu ve filmu zanechat.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-3

11. Zachraňte vojína Ryana - Bratři

Když si Tom Hanks společně s Mattem Damonem konečně na chvíli sednou v Zachraňte vojína Ryana (1998), aby si užili moment ticha a klidu, rozpovídají se o svých vzpomínkách a rodinách. Celá historka Damona o jeho bratrech byla improvizovaná a Matt si ji vymyslel v průběhu natáčení.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-9

10. Čelisti - Malá loď

Ve scéně, kdy policejní náčelník Brody (Roy Scheider) poprvé spatří obávaného žraloka v celé jeho kráse a kapitánovi suše oznámí "Budete potřebovat větší loď.", bylo naplánováno ticho (pro vybudování atmosféry). Místo toho Roy pronesl jednu z těch nejoblíbenějších hlášek vůbec.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-6

9. Star Wars - Já vím

Když Leia Hanovi konečně vyzná, že ho miluje, měla být Hanova odpověď původně romantická - "já tebe také". Harrison Ford (ano, už potřetí on) se ale rozhodl, že tohle není věta, kterou by Han řekl, proto se rozhodl, že Leie odpoví více úsečným a Hanově postavě věrnějším způsobem: "Já vím".
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-11

8. Gangsteři - Slyšíš mě?

Tarantinův debut Gauneři (1992), který dal světu vědět, že přichází "maniak z videopůjčovny" a že si vyrábí svůj vlastní žánr. Jedna z těch nejslavnějších scén filmu je ale zčásti improvizovaná. A to, když pan Blonďatý (Michael Madsen) vyslýchá policistu, jemuž následně uřízne ucho. Moment, kdy mu dva metry od obličeje šeptem mluví do uříznutého ucha, nebyl ve scénáři.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-8

7. Annie Hall - Kýchanec

Možná i nejslavnější kýchanec v dějinách kinematografie, který nastane při předání nádobky s kokainem neurotickému Woodymu Allenovi, jež následně nekontrolovaně kýchne a rozpráší drogu všude kolem, byl naprosto náhodný. Woodymu se prostě chtělo kýchnout. Smích herců je tudíž opravdový.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-2

6. Osvícení - "Here's Johnny!"

Hláška "Here's Johnny!", kterou Jack Nicholson bláznivě zařve v Osvícení (1980) po rozsekání dveří u koupelny, v níž se schovává jeho vystrašená manželka, byla vymyšlena hercem na place. V Kubrickově scénáři nebyla.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-17

5. Mechanický pomeranč - Singin' in the rain

Sám Malcolm McDowell se rozhodl začít zpívat vřelou a milostnou písničku "Singin' in the rain" při znásilňování jisté nebohé dámy. Kubrickovi se zasazení oné nevkusně vybrané písně zalíbilo a ve snímku ji ponechal. Tato scéna se poté stala jednou z těch nejvyzdvihovanějších na celém filmu.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-1

4. Taxikář - To mluvíš na mě?

Tato improvizace snad ani nepotřebuje blíže představovat. To co Robert De Niro předvedl, vlastně definuje celý film a celý monolog do zrcadla, kdy se hrdina prohlíží se zbraní v ruce, je jím vymyšlený přímo na place.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-12

3. Mlčení jehňátek - Hsss!

Onen zvuk, který vám při sledování Mlčení jehňátek (1991) zvedá všechny chlupy na těle, byl tak trochu improvizován samotným sirem Anthonym Hopkinsem. Prý jím při přestávkách strašil Jodie Foster a režisérovi se to natolik zalíbilo, že ho poprosil, zda by ho nemohl zasadit i do filmu.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-10

2. Olověná vesta - Seržant

Pomalu se dostáváme do finále a čeká na nás další Kubrickův film. Kubrick si dal velmi záležet, aby do role drsně hláškujícího seržanta obsadil tu správnou osobu. R. Lee Ermey ho ihned přesvědčil, když Kubrick zjistil a na vlastní oči viděl, že Ermey dokáže celých patnáct minut nepřetržitě chrlit nadávky a urážky bez sebemenšího zaváhání. Z 50% byly jeho texty improvizované.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-5

1. Temný rytíř - Tleskání

Povýšení Jima Gordona na komisaře nebylo šťastnou chvílí jen pro policejní sbor, ale očividně i pro zločince. Když začne Heat Ledger, zavřený v kleci a s ledovým výrazem ve tváři, s nataženýma rukama pomalu tleskat, zašeptal režisér Nolan kameramanovi do ucha, ať točí dál, neboť tohle musí použít. A já také pomalu, ale ne sarkasticky, Heathovi tleskám. Skvělý moment.
19-uzasnych-filmovych-scen-ktere-nebyly-ve-scenari-13
Poznáte slavné životopisné filmy?