Pán prstenů nebo Pán velryb? Odpověď přinese Kiwi Film Fest.

Pán prstenů nebo Pán velryb? Odpověď přinese Kiwi Film Fest.
Kdysi byli bojovníky
Kdysi byli bojovníky, druhý snímek režiséra Lee Tamahoriho. | Aerofilms
Festival uvede 8 celovečerních a 6 krátkých filmů. Pražské publikum se může těšit na vzrušující a různorodou směs filmů od historicky prvního filmu napsaného a režírovaného Maorem, snímek Kmen (1987), k drsnému, srdcervoucímu městskému dramatu Kdysi byli bojovníky (1994) od režiséra Lee Tamahori, proslaveného holywoodskými filmy jako Next (2007), xXx: Nová dimenze (2005) a bondovkou Dnes neumírej (2002).
Zahajovací snímek Kluk byl oceněn na celé řadě mezinárodních festivalů. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v roce 2010 dostal cenu Generace Kplus a získal Cenu publika na filmových festivalech v Sydney a  Melbourne ve stejném roce, což na novozélandský film v tradičně rivalistické Austrálii není špatný výkon.
Orel kontra žralok
Orel kontra žralok | New Zealand Film Commission
Z dalších uvedených snímků stojí za to upozornit na okouzlující komedii Orel kontra Žralok (2007), debut Taika Waititiho s Jemaine Clementem známým z kultovního TV seriálu Flight of the Conchords v hlavní roli. Dále bude uvedeno působivé drama Třináctá komnata (2004) nebo Anděl u mého stolu (
Řečník
Řečník, první celovečerní film natočený v samojštině. | Aerofilms
1990) režírovaný Jane Campionovou, mistrovský portrét života nejvýznamnější novozélandské spisovatelky Janet Frame.  Z programu nelze pominout ani kooprodukční novozélandsko-samojský film Řečník (2011) od novozélandského Samojce Tusi Tamasese, první celovečerní film natočený v samojštině.
Pán velryb
Pán velryb | 2002 South Pacific Pictures
V sobotu odpoledne se budou promítat dva filmy vhodné i pro děti od 8 let. První z nich bude Pán velryb (2002), režírovaný Niki Caro, který získal cenu publika na Filmovém festivalu v Rotterdamu, a podruhé i snímek Kluk. S cenou pouhých 60 Kč pro děti i dospělé je to výhodná nabídka jak strávit sobotní odpoledne, která zaručeně pobaví celou rodinu.
Kluk
Film Kluk Kiwi Film Fest zahájí. | Aerofilms
Festival uvede i zajímavou řadu krátkých filmů od začínajících mladých filmařů, z nichž mnozí dosáhli úspěchu s oceněnými celovečerními a dokumentárními filmy. Většina těchto krátkých filmů, které doprovázejí hlavní program, se promítala buď v Cannes, na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně nebo na nejprestižnějším evropském festivalu krátkých filmů v Clermont-Ferrand ve Francii.
pan-prstenu-nebo-pan-velryb-odpoved-prinese-kiwi-film-fest
Všechny filmy jsou uvedeny v angličtině s českými titulky s výjimkou Řečníka, který je uveden v samojštině s titulky jak v angličtině, tak v češtině. Všechny vstupenky si můžete pořídit za 90 Kč s výjimkou promítání v sobotu odpoledne, kdy jsou lístky za 60 Kč. Pro držitele karty ISIC vyjdou všechny vstupenky za 60 Kč.
Více o Kiwi Film Fest najdete zde.