Febiofest 2013 je za námi. Vítězem Grand Prix se stal Rozbitý svět

Febiofest 2013 je za námi. Vítězem Grand Prix se stal Rozbitý svět
Rozbitý svět
Už pošesté se o Grand Prix Febiofestu ucházely nejzajímavější první a druhé filmy evropských tvůrců z produkce loňského roku. Letos soutěžilo 14 mladých filmů, které jsou prvními nebo druhými filmy jejich režisérů, na kterých se podílelo celkem 16 evropských zemí. Britský režisér Rufus Norris, autor vítězného snímku Rozbitý svět (2012), si vybral nejen silné téma o nelehkém údělu dospívání, ale obklopil se i řadou vynikajících herců (ve snímku mimo jiné hrají Tim Roth, Cillian Murphy či Rory Kinnear).
febiofest-2013-je-za-nami-vitezem-grand-prix-se-stal-rozbity-svet
Rozbitý svět
Čestným předsedou Hlavní poroty MFF Praha – Febiofest 2013, sestávající se z 33 občanů ve věku od 18 do 71 let, byla legendární sedminásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy a čtyřnásobná Sportovkyně roku paní Věra Čáslavská. Ta se sama v loňském roce stala "hrdinkou" celovečerního filmu a to v dokumentu Věra 68 (2012), který mapoval vzlety a pády této slavné české gymnastky.
febiofest-2013-je-za-nami-vitezem-grand-prix-se-stal-rozbity-svet-1
Kompletní porota letošního Febiofestu
Letos se poprvé konala v rámci Febiofestu soutěž středometrážních snímků Tři oříšky pro Popelku, v jejíž porotě předsedal polský filmař Krzysztof Zanussi. Třemi nejlepšími tituly bez určení pořadí byly vyhlášeny následující snímky: příběh z kábulské periferie Buzkashi Boys, vizuálně strhující americký film Zatímco a slovenská Výstava s Janem Budařem v hlavní roli.
Cena Kristián za mimořádný přínos světové kinematografii zahajovala i zakončovala festival. Cenu převzali britský producent Jeremy Thomas, italský herec Giancarlo Giannini, polský filmař Jerzy Stuhr, herečka Geraldine Chaplin a producent a stvořitel filmových Beatles Richard Lester.
febiofest-2013-je-za-nami-vitezem-grand-prix-se-stal-rozbity-svet-2
febiofest-2013-je-za-nami-vitezem-grand-prix-se-stal-rozbity-svet-14
febiofest-2013-je-za-nami-vitezem-grand-prix-se-stal-rozbity-svet-9
Jubilejní Febiofest začal 14. března a divákům nabídl na 190 filmů z 57 zemí. Pokračovat bude ve všech krajských městech. Pražskou část navštívilo podle organizátorů 63 tisíc lidí, zhruba o dva tisíce více než loni. Výběr ze snímků se představí i na Slovensku. Více najdete na oficiálních stránkách festivalu.