12. týden-kinopremiéry: Něco pro děti, teenagery, vyznavače hororu, přímé volby prezidenta i spaghetti westernu

12. týden-kinopremiéry: Něco pro děti, teenagery, vyznavače hororu, přímé volby prezidenta i spaghetti westernu
A začneme pěkně zostra, hororem Mama (2013). Snímek pojednávající o
Mama
dvou opuštěných holčičkách, kterých se ujmou dobráčtí pěstouni, je debutem Andrese Muschiettiho. Atmosféra filmu je jak se patří infarktová, řemeslo na debutanta velmi dobře zvládnuté. Až na ten konec. I proto snímek Mama hodnotíme "pouhými" 75%.
Croodsovi
Croodsovi
Tvůrci Madagaskaru přicházejí s dalším animákem, dobrodružnou komedií Croodsovi (2013). V pravěkém společenství se zjevuje geniální muž s ještě úžasnějším "vynálezem", ohněm. A jak všichni dobře tušíte, rozpoutá to celou řadu tragikomických situací. Croodsovi nepřicházejí s ničím novým, děti i rodiče nicméně pobaví. A o to jde především. Snímku dáváme 70%, recenze si přečtěte zde.
Spring Breakers
Harmony Korine, scenárista kontroverzních filmů Kids (1995) a Ken Park (2002) je zpátky! V novince Spring Breakers (2012) uvádí na scénu mladé modelky, které se posilněny alkoholem i drogami vybarvují v dosti bizarním světle. Holky k nakousnutí doprovází James Franco, jehož můžete znát jak z komediálních rolí, tak ze snímků brnkajících na vážnější notu. Pravda, i když je pod snímkem podepsán Korine, jde o poměrně prvoplánovou podívanou mířící na první signální mladého publika. Nějaké ty hlášky a vtipné situace nicméně k zaznamenání stojí. Od nás dostává Spring Breakers 75%, recenze si můžete přečíst zde.
Tenkrát na Západě
Tenkrát na Západě | Paramount Network
Do kin vstupuje v rámci projektu 100 obnovená premiéra a digitálně upravená verze zaprášené westernové klasiky Tenkrát na Západě (1968). Režíruje Sergio Leone, v hlavních rolích se představí úchvatná Claudia Cardinale, Henry Fonda a Charles Bronson, který na harmoniku vyluzuje nesmrtelné zvuky Ennia Moriconeho. Je třeba dodávat ještě něco dalšího?
Těšit se můžete též na dokument Hledá se prezident (2013), mapující zákulisí
Tomáš Kudrna
první přímé volby prezidenta na území České republiky. Tragikomické situace, památné výroky přicházejí jen několik týdnů po nástupu nového prezidenta Miloše Zemana. Nejeden by řekl, že se čeští prezidentští poradci mají od těch amerických co učit. Tento dokument bude plně doceněn až po delší době. Recenze si můžete přečíst zde.
Renoir
Co měli společného impresionistický malíř Auguste Renoir a jeho syn, filmový režisér Jean Renoir? Ženu přeci! S liščí hřívou, krásným tělem a nezkrotitelnou energií. Do kin vstupuje drama Renoir (2012) pojednávající právě o tomhle nezvyklém trojúhelníku. Auguste Renoir sice tvořil již v 19. století, kdy vládly odlišné mravy, jak je ovšem z filmu a historie patrné, byl dosti svérázné povahy. Snímek je věrný malířovu i filmařovu odkazu, těšit se tedy můžete na krásné obrazy, kterými by se dala vytapetovat celá Česká republika. Recenze filmu Renoir si přečtěte zde.
Colin Firth, Cameron Diaz
Na závěr do kin míří kriminální komedie Gambit (2013), pod níž je podepsáno bratrské duo Ethan-Joel Coenovi. Ti jsou v případě novinky podepsáni pod scénářem, který je - jak se na svérázné bratry sluší a patří - šílený, zábavný i originální. Je tu Colin Firth v roli šmelináře s obrazy (jmenovitě s Monetem, když už jsme o několik řádnů výše zmínili toho Renoira). Cameron Diaz hraje královnu texaského rodea! Gambit může začít! Recenze si přečtěte zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.