US tržby: John McClane start ustál, katastrofální recenze ale udělaly své

US tržby: John McClane start ustál, katastrofální recenze ale udělaly své
Smrtonosná past: Opět v akci
O tom, jak si pátá Past vedla u kritiků, jsme se dostatečně rozepsali zde. Stručně řečeno - americké recenze jsou extrémně špatné a vyplnily se předpovědi, že slabý tvůrčí tým (režisér Maxe Payne a scenárista prvního Wolverinea) značce ublíží. To se do jisté míry projevilo i na víkendových tržbách. Původně se spekulovalo, že se John lehce prostřílí přes třicítku (možná olízne i čtyřicet). Nakonec skončil na 25 milionech. I s valentýnským čtvrtkem to ale dělá 33 mega. To by mohlo naznačovat finanční problém, neboť pokud se Pasti nepovede v příštích týdnech dobře, nedotáhne to na domácích tržbách ani na 100 milionů dolarů. Což je na takovou značku málo.
us-trzby-john-mcclane-svuj-start-ustal-katastrofalni-recenze-ale-udelaly-sve
Režisér John Moore (vlevo) je aktuálně jedním z nejvíce nenáviděných tvůrců Hollywoodu
Jenže zase jednou rozhodl zbytek světa. Tam si pátá Past během pár dnů urvala moc pěkných 79 milionů. Celkově tedy čítá 112 milionů na rozpočet 92 mega. Což už prostě vypadá slušně a dává to naději na další díl. Diváci navíc berou Opět v akci podstatně smířlivěji než kritici, považují ji za slušný výplach a na CinemaScores snímek dostal solidní B+. Těžko říct, jak se tohle nakonec vyvine, čtvrt miliardy by ale neměla být nepokořitelná hranice. Doufejme, že pro případný další díl budou angažováni lidé, kteří nemají úplně levé ruce. Další špatnou štaci už by tahle legenda přežít nemusela.
Výborně si vede komedie Identity Thief (2013). Propad o třetinu, 23 milionů za druhý víkend a stříbrné místo. Komediální hit je na světě, brzy můžeme očekávat dvojku. Na trojce romantický nováček Safe Haven (2013), který se úspěšně svezl na valentýnské vlně. Opening za 21 milionů je pro flák za 28 mega pěkný start a i když už film moc nevydělá, studiu se náklady 100% vrátí. Na čtyřce další nováček, levný animák Escape From Planet Earth (2013), jehož 16 milionů je na slabé recenze nečekaně příznivé číslo. Páté místo okupuje vtipná romance zombie+člověk Warm Bodies (2013).
Nádherné bytosti
Nádherné bytosti jsou první a pravděpodobně poslední film vycházející z úspěšné knižní série
Na pátém místě debutuje poslední nováček Nádherné bytosti (2013), který měl ambice být novou Twilight ságou. Slabý start za 7.4 milionů pohřbívá naděje na zadaptování dalších dílů knižní série. Dále Soderberghův thriller Side Effects (2013), Terapie láskou (2012), lovící Jeníček a Mařenka (150 milionů celosvětově!) a hon na Usámu bin Ládina 30 minut po půlnoci (2012).
V rámci tržeb tedy nešlo o nejhorší víkend, zadek ale hlavnímu tahounovi zachránily hlavně tržby ze zbytku světa. Uvidíme, jak tomu bude příště.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.