Velký úspěch česko-slovenského koprodukčního filmu: Můj pes Killer vítězem soutěže v Rotterdamu

Velký úspěch česko-slovenského koprodukčního filmu: Můj pes Killer vítězem soutěže v Rotterdamu
velky-uspech-cesko-slovenskeho-koprodukcniho-filmu-muj-pes-killer-vitezem-souteze-v-rotterdamu
V porotě MFF Rotterdam 2013 zasedli čínský politický aktivista Ai Weiwei,  ředitel festivalu Sevilla José Luis Cienfuegos, Kees Hin - holandská filmová legenda, ukrajinský filmař Sergei Loznitsa a íránská herečka Fatemeh Motamedarya.  Další dvě ceny Tiger Award získali rakouský debutující tvůrce Daniel Hoesl s filmem Soldate Jeannette a Íránec Mohammad Shirvani s filmem Fat Shaker.
Prestižní festival v Rotterdamu je ve světě známý náročným výběrem titulů se zaměřením především na nezávislou produkci a prezentací autorských debutů či druhých filmů mladých tvůrců, na filmy, které jsou nějakým způsobem výjimečné formou či tématem a  které používají inovativní výrazové prostředky.
Drama Můj pes Killer (2012) je druhým celovečerním filmem scenáristky a režisérky Mira Fornay. Vznikl ve slovensko-české koprodukci společností Mirafox producenta Juraje Buzalky a Cineart TV Prague producenta Viktora Schwarcze. Koproducentem dramatu Můj pes Killer je Česká televize.
Adam Mihál, Mira Fornay
Mira Fornay při natáčení Můj pes Killer
Děj dramatického příběhu Můj pes Killer je zasazen do kraje na moravsko-slovenském pomezí, kde se také – ve městech Skalica a Hodonín a jejich okolí – film natáčel. Hlavním hrdinou je osmnáctiletý Marek (Adam Mihál), žijící s  otcem alkoholikem na malém městě. Jediné autentické citové pouto má mladík ke svému psovi. Markův život obrátí naruby odhalené tajemství jeho matky, která ho před lety opustila a zmizela. „Marek je sice antihrdina, ale mým cílem není vytvořit pouze černo-bílý charakter agresivního nedozrálého chlapce. Je to příběh o hanbě a hrdosti, která v případě Marka vede k tragédii antického rozměru. Je to příběh o naší víře, proč v něco věříme a jak zpětně tato naše víra ovlivňuje naše životy,“ naznačuje  autorka Mira Fornay námět filmu, kde všechny hlavní role ztvárňují neherci.
Mira Fornay, absolventka pražské FAMU a  NFTS v Londýně (obor hraná režie)  debutovala psychologickým dramatem Lištičky (2009), které bylo vybráno do soutěže Critic´s Week na MFF v Benátkách a úspěšně uvedeno na mnoha prestižních zahraničních festivalech. Čeští diváci Můj pes Killer uvidí v druhé půlce března v předpremiéře v soutěžní sekci MFF FEBIOFEST, v kinech bude mít snímek premiéru 11. 4. 2013.