Český lev 2012: První nominace, první spekulace

Český lev 2012: První nominace, první spekulace
Jásat a brblat nad výsledky pak budeme moci začít o rovný měsíc později, tedy 2. března (a opět od 20 nula nula - ovšem na jedničce), kdy začne Jan Budař kočírovat večer hlavní, nesoucí se skrznaskrz v duchu oslav nejen loňské filmové žně, ale dvacátých narozenin Českého lva.
Při této příležitosti si jeho tradiční producent Petr Vachler mohl na tiskové konferenci, která proběhla 23. ledna v Mramorovém sále Lucerny, trochu zavzpomínat a zabilancovat: "Vzpomínám si na výrazné okamžiky prvního ročníku, kdy jsme sošku za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu předali Františku Vláčilovi. Moderátory byli Miloš Kohout a Roman Holý, kteří tenkrát uváděli v České televizi velmi populární pořad Kinobox... a bylo to tehdy veliké dobrodružství. Teprve po nás, po našem vzoru, spustili Poláci své Zlaté orly, Rakušané založili svou akademii teprve před dvěma lety... až zpětně, po dvaceti letech, jsem si uvědomil, jak moc jsme tu dobu vlastně předběhli. Mám radost z toho, že už dvacet let podporujeme český film. Mě osobně nejde ani tak o to, kdo dostane sošku, ale o to, že se hovoří i o nominovaných a že se o českém filmu mluví a ví."
cesky-lev-2012-prvni-nominace-prvni-spekulace-1
Před zahájením tiskové konference Českého lva
A co jsme na dnešní tiskové konferenci dozvěděli z ryze faktického soudku? Především první sadu nominací, na nichž může váš ctěný zrak spočinout níže. Vězte přitom, že obě kategorie Ceny kritiků a teoretiků jsou - především vzhledem k existenci Cen filmové kritiky, které budou tuto sobotu rozdány už potřetí - v této podobě vyhlašovány naposledy. Od příštího roku místo nich nastoupí zcela nový model.
Český lev 2012 - Nominační večer
V průběhu tiskové konference Českého lva | VAC
Za zmínku jistě stojí i kategorie Českého lva za nejlepší filmový plakát, přesněji řečeno hned hned dvojí nominace Maria Corradiniho (DONT STOP a Ve stínu) i Aleše Najbrta (Čtyři sluncePolski film), který je mimochodem dlouhodobým rekordmanem - zvítězil už pětkrát.
Český lev 2012 - Nominační večer
Zleva: Jitka Skaličková - Renault, Michal Vodák - Seznam.cz, Martin Karas - Magnesia, Petr Vachler - režisér a producent, Simona Babčáková - moderátorka, Jakub Žáček - moderátor, Jaroslav Sedláček - ČT. Moderátor hlavního večera Jan Budař byl přítomen pouze přes internet, neboť momentálně studuje scénáristiku v USA. (Foto: Josef Louda) | VAC

PRVNÍ VYHLÁŠENÉ NOMINACE:

Český lev za nejlepší zahraniční film
Atlas mraků (EEAP)
(Bontonfilm)
(Cinemart)
(H.C.E.)
(Artcam)
Český lev za nejlepší filmový plakát
Čtyři slunce (Aleš Najbrt, Marek Pistora)
(Marius Corradini)
(Juraj Horváth)
(Aleš Najbrt, Martin Vácha)
(Marius Corradini)
Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku
M.O. (Jakub Kouřil)
(Robert Hloz)
 (Jiří Volek)
(Nina Mikesková)
(Marek Ciccotti)
Cena filmových kritiků a teoretiků – Nejlepší hraný film
Čtyři slunce
Odpad město smrt
Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka
Polski film
Ve stínu
Cena filmových kritiků a teoretiků – Nejlepší dokumentární film
Dva nula
Láska v hrobě
Soukromý vesmír
Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid
Věra 68
Cena portálu Kinobox.cz za nejlepší film
Líbáš jako ďábel
Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka
Probudím se včera
Tomorrow Will Be Better

Výsledky se dozvíme na nominačním večeru Českého lva, který - jak bylo zmíněno v úvodu - proběhne v sobotu 2.února od 20:00, a bude vysílán na ČT2. Jeho spolumoderátorka Simona Babčáková se na tiskovce vyjádřila mimo jiné k tomu, proč byla pro upoutávku - a do značné míry i pro samotný večer - zvolena chaplinovská stylizace: "Přiznávám se, že se mi dosal do ruky životopis Charlieho Chaplina - aby to bylo dostatečně bulvárně atraktivní, tak dodávám, že mi ho půjčila Martha Issová -, který mě naprosto nadchl, fascinoval a inspirovat. Takže zrovna ve chvíli, kdy jsme se rozhodovali, jaký zvolit styl a propagaci, tak já jsem měla chaplinovské období. To je můj  vklad."
A můžete stále hlasovat do anket, které zveřejníme na Nominační večeru Českého lva v sobotu 2.února od 20:00 na ČT2:
Nejoblíbenější moderátor Českého lva 
Nejlepší filmy Českého lva
Nejlepší film portálu Kinobox.cz ( finále pěti nominovaných filmů)
Český lev 2012 - Nominační večer
Jakub Žáček, Simona Babčáková, Petr Vachler | VAC
Autoři fotografií:
Ondřej Dobiáš
Josef Louda