Nejlepší filmy roku 2012 podle českých kritiků

Nejlepší filmy roku 2012 podle českých kritiků
Anne Hathaway ve filmu Temný rytíř povstal (2012) | Warner Bros.
Poznámka na úvod: V žebříčku jsou uvedeny pouze filmy, které byly v roce 2012 uvedeny v oficiální distribuci do českých kin. To tedy nutně neznamená, že jde o filmy z roku 2012. Taktéž, pro větší hodnotu žebříčku, byly započítány pouze ty snímky, které mají na kartě 15 a více recenzí.

10. Atlas mraků (2012) - 82.17%

V rámci tržeb patří novinka sourozenců Wachowských za jedno z největších zklamání roku. Snímek propadl ve Státech i zbytku světa a to i přes hvězdné obsazení a lákavý námět. Odvaha přinést komplikovanou mozaiku lidských osudů, v níž se mění doba, styl vyprávění a dokonce i sami hrdinové, se tak zavděčila alespoň kritikům, kteří Atlas mraků protlačili na chvost toho nej, co se v roce 2012 podívalo do českých kin. Škoda, že film málokdo viděl.
Recenze, Rozpočet: $120 milionů, Celosvětové tržby: $65 milionů

9. Hugo a jeho velký objev (2011) - 83.04%

Letos v únoru Hugo exceloval na Oscarech v technických kategoriích (odnesl si rovnou pět sošek!) a ani v rámci recenzí nezůstal pozadu. V zámoří snímek ihned po uvedení pasovali za jeden z nejlepších filmů roku a ani u české kritiky tomu není jinak. Škoda jen, že si příběh malého chlapce, který vede ke krásné poctě samotnému filmu, příliš nevydělal. Ano, hranici rozpočtu se nakonec porazit povedlo, k zeleným číslům je ale pořád daleko.
Recenze, Rozpočet: $170 milionů, Celosvětové tržby: $185 milionů

8. Muži, kteří nenávidí ženy (2011) - 83.09%

Poslední film mága Davida Finchera snad ani nemůže ve výčtu těch "nej" chybět. Nevděčný úkol natočit adaptaci knihy, která se již jednoho zpracování dočkala, navíc v rodném Švédsku a nebyla vůbec špatná... byl to v podstatě sebevražedný tah. Fincher se ale vybavil skvělými herci, vše pojal po svém (aniž by potlačil skandinávského ducha předlohy) a dal vzniknout jedné z nejpozoruhodnějších kriminálek posledních let. Žánrová lahůdka.
Recenze, Rozpočet: $90 milionů, Celosvětové tržby: $232 milionů

7. Jeden musí z kola ven (2011) - 83.33%

A další vynikající adaptace knižního bestselleru. Na rozdíl od většiny dalších snímků v téhle topce, je špiónské Jeden musí z kola ven méně divácky vděčné (žádná akce ani velké efekty). Na druhou stranu, rozpočet se tu povedlo zalepit snadno a jako vždy famózní Gary Oldman se konečně dočkal hlavní role ve filmu, který se dokázal prorazit a ještě nadchnout davy. Bylo na čase. Herci jeho kvalit se něco podobného mělo povést již před lety.
Recenze, Rozpočet: $33 milionů, Celosvětové tržby: $80 milionů

6. Temný rytíř povstal (2012) - 83.48%

Christopher Nolan to znovu dokázal, i když před dvěma lety stanul rovnou na čele žebříčku. Tentokrát je sice "jen v desítce", ani to ale není žádná ostuda. Šesté místo je pro třetí díl komiksové trilogie, v níž zpočátku nikdo ani nevěřil, ohromné vítězství. Dvakrát tolik, když vezmeme v potaz fakt, že musel Nolan čelit stínu fenomenálního Temného rytíře (2008), který je jednoznačným vrcholem jeho kariéry (na kartě evidujeme 18 recenzí a jejich průměr je 98%!). "Povstání" sice tak dobré není, své místo si zde ale určitě zaslouží.
Recenze, Rozpočet: $250 milionů, Celosvětové tržby: $1,081 milionů

5. Avengers (2012) - 83.50%

Bylo to o prsa, ale v souboji největších komiksových filmů letošního roku nakonec vítězí Avengers. Pravda, v rámci poměru rozpočet/tržby vyhráli na celé čáře, pokud jde ale o hodnocení, jen ten schůdek opravdu minimální. Ostatně, poměřovat Temného rytíře s Avengry je i tak trochu nefér, protože zatímco marvelovská týmovka se nese v duchu popcornového blbnutí, Batmanovo finále je přeci jen z výrazně temnějšího a dramatičtějšího soudku. Oba filmy jsou každopádně milým důkazem toho, že komiks už dávno není jen zábava pro nejmenší. Už z toho máme plnohodnotné filmové umění.
Recenze, Rozpočet: $220 milionů, Celosvětové tržby: $1,511 milionů

4. Skyfall (2012) - 84.46%

Tohle je dost možná největší překvapení. Na nového Bonda se čekalo dlouho a po rozpačitém Quantum of Solace (2008) si nikdo nebyl jistý, co od Skyfall čekat. Angažování Sama Mendese sice slibovalo mnohé, v takové hody jsme ale ani nedoufali. Poslední Bond je nejen jeden z nejlepších filmů roku, ale i jedna z nejlepších bondovek vůbec. Další díl to nebude mít vůbec lehké. Zajímavé je o to, že jde hned o třetí film v žebříčku, který je fantasticky hodnocený a současně zdolal magickou hranici jedné miliardy na tržbách. Jak je vidno, kvalitu diváci v kinech rádi patřičně finančně odmění.
Recenze, Rozpočet: $200 milionů, Celosvětové tržby: $980 milionů

3. The Artist (2011) - 86.03%

V Americe již mají nadšení z černobílého němého muzikálu The Artist (ano, čtete správně, černobílý němý muzikál) za sebou, neboť snímek vstoupit do tamních kin na konci loňského roku. Šlo ale o limitované uvedení, které mělo naběhnout Oscarům (což se povedlo - snímek získal sošku pro film roku). Plnohodnotného uvedení po světě se dočkal až letos a po zásluze si v našem žebříčku odnáší bronzovou pozici. Podobně jako Hugo oslavuje "Artista" film jako fenomén a dělá to s takovou láskou a nadšením, že prostře nelze téhle podívané nepropadnout. Kdo neviděl, měl by to ihned napravit.
Recenze, Rozpočet: $15 milionů, Celosvětové tržby: $133 milionů

2. Až vyjde měsíc (2012) - 87.25%

Další ohromně příjemné překvapení, tentokrát od "krále divných filmů" Wese Andersona. Anderson vždy sázel na velmi osobitou poetiku, jíž v Až vyjde měsíc rozehrál na plné obrátky a k tomu si přizval opravdu hvězdné obsazení. Příběh dvou dětí, které společně utečou, aby prožíly dětskou lásku, není zrovna tím typem filmu, o němž byste vyprávěli známým a oni ihned chápali, proč jde o ohromnou pecku. Tenhle film prostě musíte vidět. A cítit. Jen tak naplno oceníte jeho kouzlo. Nádherný zážitek a zasloužené stříbro.
Recenze, Rozpočet: $16 milionů, Celosvětové tržby: $66 milionů

1. Rozchod Nadera a Simin (2011) - 92.67%

Letos v únoru si již příběh komplikovaného manželství Nadera a Simin, kteří žijí v Íránů, zažilo svých největších "15 minut slávy": Snímek byl na Oscarech oceněch soškou pro Nejlepší zahraniční film. A nadšené ovace pokračovali po celém světě (vyjma Íránu, nepřekvapivě), včetně naši domoviny. Kritici snímek přímo vynesli do nebes a Rozchod Nadera a Simin si tak odnáší post nejlépe hodnoceného filmu, který byl v roce 2012 uveden v našich kinech. Ironií je, že je z celé desítky současně filmem nejméně komerčně úspěšným. Ale tak už to někdy bývá, že ty opravdové klenoty si diváky najdou až časem.
Recenze, Rozpočet: $? milionů, Celosvětové tržby: $22 milionů
Žebříček nejlepších filmů 2012 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde
Žebříček nejlepších filmů 2012 podle uživatelů od 10 hodnocení výše najdete zde.