Tržby v českých kinech: Jeden Hobit vládne všem

Tržby v českých kinech: Jeden Hobit vládne všem
Hobit: Neočekávaná cesta
Hobit: Neočekávaná cesta (2012) vstoupil do kin o středeční noci. Za premiérový víkend vydělal přes 28 milionů korun. První ze tří filmů o dobrodružné cestě Bilba Pytlíka si nenechalo ujít přes 186 tisíc diváků. Pokořit Twilight ságu: Rozbřesk - 2. část (2012) se podařilo jen z části. Poslední díl upíří ságy totiž sice o premiérovém víkendu shlédlo přes 213 tisíc diváků, ti ovšem v pokladnách nechali "pouze" 27.6 milionu korun.
Elijah Wood, Ian Holm
Hobit: Neočekávaná cesta
Hobit tržby jednoznačně nahnal 3D projekcí, o kterou byl, je a bude nadstandardní zájem. Co myslíte, dožene Hobit do konce roku 2012 Dobu ledovou 4: Zemi v pohybu (2012), která vydělala přes 82 milionů korun a vidělo ji přes 600 tisíc diváků?
Počínaje druhým mí
Keira Knightley
stem žebříčku Top 20 zájem o filmy rapidně klesá. Druhou Annu Kareninu (2012) shlédlo necelých 10 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin nechali 1.3 milionu korun. A to je ještě s podivem, že si podobný snímek vysloužil takový zájem. Nejnovější adaptace slavného románu totiž zdaleka není podívanou pro mainstreamového diváka.
I třetí příčka patří zajímavému filmovému počinu, Atlasu mraků (2012).
Atlas mraků
Atlas mraků
Velkolepý výpravný snímek složený hned z několika příběhů je posledním titulem žebříčku Top 20, který utržil přes 1 milion korun. Na Atlas mraků si zašlo přes 7 tisíc fanoušků netradiční kinematografie. Ještě že jsou Vánoce jen jednou za rok, být více obdobných svátků mohl by si filmový průmysl kopat vlastní hrob.
Robert Pattinson, Kristen Stewart
Twilight sága: Rozbřesk - 2. část | Summit Entertainment
Čtvrtá skončila po uplynulém víkendu poslední upíří Twilight sága. Vydělala 800 tisíc korun, když ji shlédlo 5.6 tisíc diváků. Co se celkových letošních čísel týče, blíží se Twilight sága: Rozbřesk - 2. část číslu 400 tisíc platících diváků.
Pátá je Legendární parta (2012), animák pro děti, který na předních příčkách 
Legendární parta
| BontonFilm
žebříčku několik týdnů chyběl. Snímek pojednávající o záchraně Vánoc a dalších svátků tentokrát vydělal 654 tisíc korun, vypravilo se na něj 4.7 tisíc (především dětských) diváků. Až skončí Vánoce, za které tento snímek tolik bojuje, bude to i pro něj paradoxně znamenat lepší finanční vyhlídky.
Tak trochu smutná zajímavost na konec. Jeden z nejzajímavějších snímků současnosti, politické a válečné drama Argo (2012) režiséra a herce Bena Afflecka skončilo až na 16. místě. Oproti předchozímu období si pohoršilo o 75% na tržbách
Ben Affleck
Argo | Warner Bros.
, když jej tento víkend shlédla necelá pětistovka diváků, kteří v kinech nechali necelých 73 tisíc korun. Škoda. Argo se líbí i těm, kteří military a politickou tematiku zrovna nevyhledávají. Affleck umí, ale distributorům to neříkejte, prodělají na tom majlant.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.