US tržby: Bond je zpátky na vrcholu, Legendární parta pomalu povstává

US tržby: Bond je zpátky na vrcholu, Legendární parta pomalu povstává
| BontonFilm
Jedinou novinkou, která se odvážila do kin vstoupit ve větším počtu kopií, je komedie s Gerardem Butlerem Chlap na roztrhání (2012). Už trailery naznačovaly, že tenhle příběh bývalého profesionálního sportovce, jenž začne trénovat fotbalový tým svého syna (a s tím trochu i jejich maminky), nebude žádná žánrová pecka. Výsledek přesto překvapil a to tou nejhorší možnou cestou. Film totiž není ani průměr. Američtí recenzenti mluví o přímé katastrofě a jen jediný (z 59!) si myslí, že je film jakžtakž koukatelný. Pro Butlera jde o nejhůře hodnocený film jeho kariéry vůbec a není se čemu divit, že snímek startuje (i přes 2837 sálů) až na šesté pozici se šesti miliony.
Gerard Butler
Chlap na roztrhání
Je to o to větší prohra, když se podíváte na zbytek tvůrčího týmu. V hereckém obsazení rozhodně talenty nechybí (Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones, Uma Thurman) a režie se ujal Gabriele Muccino (Štěstí na dosah /2006, Sedm životů /2008). Háček bude zřejmě ve jméně scenáristy. Robbie Fox (A tak jsem si vzal řeznici / 1993) nikdy nepatřil mezi nejšikovnější krejčí a cítím tu jistou zradu, neboť podle dostupných materiálů od roku 1994 na ničem nepracoval. Mám podezření, že někdo našel v šuplíku jeho x-let starý scénář, oprášil ho a z nějakého důvodu mu dodal hvězdný tvůrčí tým.
Jiný nováček v americké TOP10 není, pouze se trochu prohazovaly pozice. Po několika týdnech se s 11 miliony vrátila do čela žebříčku bondovka Skyfall (2012), která již celosvětově hlásí ohromných 918 milionů (to je pro studio Sony rekordní výsledek!). Na dvojku se vyhoupl animák Legendární parta (2012), jenž dohání ztráty po slabém prvním víkendu. Doma pořád neexceluje, celosvětově již ale nastřádal 152 milionů. Twilight sáze na třetím místě dochází dech. Miliarda ani s „velkým finále“ dle všeho nepadne (Rozbřesk má aktuálně 751), což je pro studio nepochybné zklamání.
Neúnavný Lincoln (2012) znovu čtvrtý, s průběžným výsledkem 97 mega na domácím hřišti. Kritici i diváci se předhání v superlativech a film se propadá opravdu jen velmi volně. Takhle se dělá „hit pro náročné publikum“. Pí a jeho život (2012) sice až na pětce, přesto platí téměř to samé, co u Legendární party. Slabý start, vysoký rozpočet, rozpačité americké tržby, ale celosvětově již novinka Anga Leeho urvala 166 milionů, čímž pomalu zalepuje ztráty.
Pí a jeho život
Pí a jeho život | BontonFilm
Do desítky se dále vešli Raubíř Ralf (2012), jehož vlažnější finanční ohlas studiu Disney nezabránil v ohlášení dvojky, zbytečný remake Rudý úsvit (2012), vynikající Zemeckisovo drama Let (2012) a drsné krimi s Bradem Pittem Killing Them Softly (2012), jež bohužel i přes slušné ohlasy moc nevydělává a pozice propadáku mu unikne jen proto, že bylo velmi levné.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.