Martin Freeman - stopař, úředník, Watson i dobrodruh ve Středozemi

Martin Freeman - stopař, úředník, Watson i dobrodruh ve Středozemi
Sherlock | BBC
martin-freeman-stopar-pomocnik-i-dobrodruh-zivotopis-1
Kancl
Martin Freeman začal svůj talent objevovat už jako velmi mladý. Již ve svých raných středoškolských letech navštěvoval amatérské divadelní spolky a po přestupu na vysokou v této zálbě pokračoval. Po minutovém, ale nezapomenutelném gagu v kultovním britském sitcomu Black Books (2000) si zahrál svoji nejspíše doposavad největší a nejvíce uznávanou roli Tima v Kanclu (2001) Rickyho Gervaise (v britské 14 dílné verzi, ne v americkém remaku).
Po této, diváky i kritiky velmi oblíbené roli, za níž byl nominován i na prestižní cenu BAFTA, se začal pravidelně objevovat ve větších, povětšinou anglických filmech, ať už šlo o cameo roličky či charaktery s větším prostorem (ze všechy jmenujme například stylovku Jednotka příliš rychlého nasazení /2007/ nebo vánoční romantickou klasiku Láska nebeská / 2003).
Dalším obrovským (nikoli kariérním) milníkem bylo v Martinově životě nalezení dlouholeté partnerky Amandy Abbington, jíž poznal při natáčení Men Only (2001). Mají spolu dvě děti a před 2 lety oslavili desetileté výročí.
martin-freeman-stopar-pomocnik-i-dobrodruh-zivotopis
Stopařův průvodce po Galaxii
Nesmím samozřejmě opomenout ani mnohými milovaný, na druhou stranu ale i řadou diváků velmi nenáviděný snímek Stopařův průvodce po Galaxii (2005), který podle zlých jazyků vůbec nebyl natočen v souladu s předlohou. Kritici i diváci se nicméně shodli na tom, že Martin na polovičatosti výsledku nenese žádnou vinu.
Obrovská šance znovu se zvýraznit přišla relativně nedávno a nejen pro něj, ale i pro jeho kolegu Benedicta Cumberbatcha. Oběma byly nabídnuty role ve velice odvážném a velmi povedeném pokusu televizní stanice BBC o zasazení známého detektiva Sherlocka Holmese do 21. století. Zatímco tedy Benedict bafá místo dýmky cigarety, Martin se musel "spokojit" s rolí doktora Watsona, za kterou ale hned dostal zaslouženou cenu BAFTA.
Martin Freeman
Hobit: Neočekávaná cesta
A pak to přišlo. Objevil se Peter Jackson a Martina výslovně požadoval do svého (tehdy ještě dvoudílného) Hobita. Dal se slyšet, že nikdy neuvažoval o nikom jiném a bylo na něm vidět, že to myslí smrtelně vážně. Martina znal z Kanclu a Stopaře a nejspíše by ho na plac dotáhl i násilím, pokud by to bylo zapotřebí. To naštěstí nemusel a Martin i přes svou neznalost knižní předlohy rád přistoupil na hraní tak důležité a významné role.
První ohlasy ohledně Martinovy performance v rámci Hobita jsou pouhé superlativy (čekal snad někdo něco jiného?), takže se zkříženými prsty doufám, že konečně přichází do kin trhák, který z něj udělá hvězdu.