Na FAMUFEST Noir přijede americký režisér Wes Anderson

Na FAMUFEST Noir přijede americký režisér Wes Anderson
Spolu s ním bude váženým hostem masterclass i velvyslanec Spojených států amerických Norman Eisen. Wes Anderson se také zúčastní slavnostního zahájení festivalu, které proběhne ve čtvrtek 15. listopadu od 19 hodin. Zahajovacím snímkem festivalu bude Občan K. (2012) od umělecké skupiny Ztohoven.
na-famufest-noir-prijede-americky-reziser-wes-anderson-2
Necelá stovka studentských filmů bude soutěžit v kategoriích nejlepší hraný film, dokumentární film, animovaný film, režie, kamera, střih, produkce a zvuk. Ceny do soutěže zajišťují partneři festivalu, mezi které patří například Filmové ateliéry Barrandov, Asociace producentů v audiovizi, zvukové studio Soundsquare či festivaly Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava. Filmy bude hodnotit porota ve složení: Jan P. Muchow, Občan K., Štěpán Hulík, Přemysl Martínek, Marek Opatrný, Vratislav Šlajer, Ondřej Štindl, Andrea Slováková, Martin Štrba a Petr Tichý. Slavnostní zakončení a předávání cen proběhne 17. listopadu od 19 hodin.
„Festival zakončí Sonny Vargas and Prague Burlesque show,” uvedl ředitel festivalu Štefan Cima. Dalších dvacet filmů bude promítnuto v nesoutěžní sekci. Diváci také budou mít poprvé na FAMUFESTu Noir možnost zhlédnout tvorbu studentů zahraničních škol z Kanady, Rakouska, Dánska či Německa v sekci FAMU Friendship. Podrobný filmový program naleznete na stránkách festivalu.
na-famufest-noir-prijede-americky-reziser-wes-anderson
Organizátoři filmový program letos rozšířili i o FAMUFEST Noir Pitching session – prezentaci rozpracovaných projektů. „Prezentace proběhne v pátek 16. listopadu od 18 hodin. Své projekty můžete přihlašovat do půlnoci 11. listopadu na stránkách www.famufest.cz,“ řekla organizátorka pitchingu Anna Tydlitátová. Součástí doprovodného programu je i panelová diskuze a promítání filmu z workshopu pro neslyšící. Akce se koná 15. listopadu od 14 hodin v projekční místnosti v budově FAMU a uvádět ji bude herec a moderátor Jaroslav Dušek.
Filmový program také bude doprovázet výstava studentů Katedry fotografie
na-famufest-noir-prijede-americky-reziser-wes-anderson-4
v Kokpit Kafé na Malé Straně. Její vernisáž proběhne ve středu 14. listopadu od 19 hodin. Každý večer pak festival potěší i hudební fanoušky - na letošním FAMUFESTu Noir vystoupí například švýcarská Kate Wax, norský Boska, český showman Bruno Ferrari a mnoho dalších umělců z Čech i zahraničí.