Tržby v českých kinech: Žebříček ovládl animovaný Drákula

Tržby v českých kinech: Žebříček ovládl animovaný Drákula
Looper
Animovaný Drákula z Hotelu Transylvánie (2012) přitáhl do českých kin nejvíce návštěvníků i peněz. 3.175 milionu korun a necelých 22 tisíc diváků znamená oproti předchozímu období pokles o pouhá 2%. Potvrzuje se tak skutečnost platící již od začátku července, přední místa žebříčku tržeb ovládají nejčastěji animované filmy. Tedy když pomineme Ondříčkovo historické drama Ve stínu (2012), které tržbám dominovalo třikrát po sobě. Což ale neznamená, že se každý rodinný animák chytne. Norman a duchové (2012), snímek o poznání zábavnější a kritikou ceněnější, se aktuálně ocitá až na 16. místě Top 20 českých kin.
Bruce Willis
Looper
Druhá je po uplynulém víkendu akční sci-fi novinka Looper (2012) s Brucem Willisem a Josephem Gordon-Levittem v hlavních rolích. Willis prostě táhne. A když se k tomu přidá originální scénář a režie Riana Johnsona, je překvapení roku na světě. Looper vydělal po premiérovém víkendu 1.676 milionu korun, snímek shlédlo přes 12 tisíc diváků.
Jiří Štěpnička, Ivan Trojan
Jiří Štěpnička a Ivan Trojan ve filmu Ve stínu (2012) | Alžběta Jungrová
Na třetí místo kleslo kriminální drama Davida Ondříčka Ve stínu. 1.45 milionu korun spolu s návštěvností téměř 11 tisíc diváků jsou po pěti týdnech od nasazení do kin stále dobrá čísla. V těch celkových snímek trumfl kupříkladu Expendables: Postradatelné 2 (2012). Ti v tuzemských kinech běží o týden déle, na celkových tržbách nicméně před Ondříčkovým filmem zaostávají. Sice jen v řádu několika set tisíc, ale když se podíváte na ty akční hvězdy... Vyšel z toho Ivan Trojan a spol. se ctí.
Liam Neeson
Totéž se dá říci o Liamu Neesonovi a snímku 96 hodin: Odplata (2012). Režisér Olivier Megaton sice nerežíruje zrovna nápaditě, ale Neeson, podobně jako třeba Willis, prostě táhne. Film 96 hodin: Odplata skončil po uplynulém víkednu čtvrtý, na tržbách vydělal 987 tisíc korun a shlédlo jej necelých 7 tisíc diváků. Pravda, se zahraničím, kde se z filmu stal přes nepřízeň kritiky kasovní trhák, se to srovnávat nedá. Za dané konstelace se však jedná o poměrně solidní výsledek.
Rebelka
Rebelka si ve filmu troufne i na vlastního otce. | Disney
No a pátá skončila Rebelka (2012), zrzavá holka s lukem, která se téměř ničeho nebojí. Podívat se na ní přišlo 5 tisíc 239 diváků. Ti v pokladnách nechali 682 tisíc korun. Rebelka jen potvrzuje dominanci animovaných snímků na předních příčkách tuzemského žebříčku.
Jiří Schmitzer, Tomáš Vorel Jr.
| VOREL FILM
Nejlépe umístěným novým českým filmem je na sedmém místě originální podobenství Tomáše Vorla Cesta do lesa (2012). Snímek shlédlo necelým 5 tisíc diváků, kteří v kinech za lístky nechali 635 tisíc korun. "Sklepácký" režisér je spolu se svéráznou, nekompromisní poetikou pro jedny nestravitelný, jinými naopak vynášený až kamsi na kultovní post. Tenhle film je prostě tvrdý
Anna Kameníková, Tomáš Vorel Jr.
Cesta do lesa - Tomáš Vorel jr. ještě s Annou Linhartovou-Kameníkovou | VOREL FILM
  oříšek. Nikdo vám nezaručí, že když jej po značné námaze rozlousknete, budete se těšit z lahodného plodu. Buďme ale rádi za podobné tuzemské "samorosty". Bez nich by ta přehlídka šablonovitých amerických blockbusterů byla jedna velká nuda bez momentu radosti a překvapení.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.