Zemřel Elo Romančík, další československá filmová legenda z Kladiva na čarodějnice

Zemřel Elo Romančík, další československá filmová legenda z Kladiva na čarodějnice
Elo Romančík zemřel těsně před dovršením svých devadesáti let, kterých by se dožil 17.12.1012. Pocházel ze známé herecké rodiny a hercem se stal i jeho syn Ivan. Elo Romančík žil se svou třetí manželkou Zlatou, která byla o dvacet let mladší ma Kolibě. Poslední léta svého života strávil právě v Bratislavě.
Jeho nejvýznamnější rolí byl děkan Lautner ve filmu Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice. Film vznikl podle románu Václava Kaplického a dochovaných zápisů z čarodějnických procesů. V letech 1678 -1695 se na velkolosinském panství konalo několik soudních procesů s údajnými čarodějnicemi. Inkvizitor Boblik tu zkonstruuje proces, jehož metody zaručují doznání všech obžalovaných. Do pozitivního světla, podobně jako v dalších rolích, se postavil právě Elo Romančík.
V nedávní době, 12.září, ve stejeném věku, zemřela i další česká legenda a to  Radek Brzobohatý, den před narozeninovou osmdesátkou. Smrt si přišla v úctihodném věku nedávno i pro českou světovou legendu, šéfinspektora Dreyfuse ze série filmů o Růžovém Panterovi,  Herberta Loma, který se dožil v Londýně 95 let.
Foto: nahrál uživatel