Český lev bude o něco bohatší: Ocení dokumentaristy ve více kategoriích

Český lev bude o něco bohatší: Ocení dokumentaristy ve více kategoriích
Bolek Polívka vytvořil s Pavlem Liškou moderátorský tandem Českého lva | VAC
Co to v praxi znamená? Doposud byli na prestižních výročních filmových cenách Český lev oceňováni pouze režiséři dokumentů. Nový návrh pracuje s tím, že budou dokumentární filmy též zahrnuty do kategorií kamera, střih, zvuk a hudba. ČFTA byla předložena analýza hodnocení dokumentárních filmů v mezinárodních filmových soutěžích. Po společné debatě proběhlo hlasování o spojení dokumentů a hraných filmů ve zmíněných kategoriích a návrh byl přijat. Spojení dokumentů v odborných profesích bude díky tomu zahrnuto již ve 20. ročníku výročních filmových cen Český lev 2012.
cesky-lev-bude-o-neco-bohatsi-oceni-dokumentaristy-ve-vice-kategoriich-3
Držitelka Českého lva za nejlepší dokumentární film Katka, paní Helena Třeštíková v roce 2011, tedy Český lev za rok 2010.
"Prezidium ČFTA se rozhodovalo několik let o podobě dokumentu na Českém lvu. Vedli jsme vášnivé diskuse, proč by bylo a nebylo možné hodnotit dokument spolu s hranou tvorbou. Nakonec jsme se přiklonili k zemím jako je Francie, Španělsko, Velká Británie, kde  je dokument začleněn do hlasování ve vybraných kategoriích. My jsme se rozhodli pro kameru, střih, zvuk a hudbu. V USA je navíc komise, která rozhoduje o způsobilosti pro jednotlivé kategorie, u nás o tom rozhodnou samotní akademici právě ve vymezených kategoriích, jak je tomu běžné v Evropě. Odstoupili jsme tak od systému jasného dělení mezi hranou tvorbou a dokumentem, který nadále preferuje třeba Švýcarsko, Maďarsko, Rumunsko, nebo ceny Evropské filmové akademie. Věřím osobně, že je to krok správným směrem, i když toto rozhodnutí vždy bude obsahovat celou řadu  „ale“. Rozhodnutí prezidia ČFTA bylo nakonec jednomyslné." říká k této novince Ředitel ČFTA Petr Vachler.
cesky-lev-bude-o-neco-bohatsi-oceni-dokumentaristy-ve-vice-kategoriich-5
Petr Vachler a Bolek Polívka po vyhlášení nejlepšího filmu roku 2008.
Osobně to vnímám jako krok správným směrem. Dokumentaristé u nás v posledních letech skutečně září a je jenom dobře, že se ze strany Českého lva dostane ocenění i dalším lidem, kteří na tomto žánru spolupracují.
cesky-lev-bude-o-neco-bohatsi-oceni-dokumentaristy-ve-vice-kategoriich-6
cesky-lev-bude-o-neco-bohatsi-oceni-dokumentaristy-ve-vice-kategoriich-4
cesky-lev-bude-o-neco-bohatsi-oceni-dokumentaristy-ve-vice-kategoriich