47 Ronin ještě není hotov a už kolují zvěsti o blížícím se propadáku

47 Ronin ještě není hotov a už kolují zvěsti o blížícím se propadáku
Keanu Reeves
Angažování Keanu Reevese není nicméně zas tak úplně nesmyslný tah, jak by se mohlo na první pohled zdát. Potřebný exotický vzhled herci nikdy nechyběl, již kdysi v Matrixu (1999) prokázal nemalé bojové schopnosti a vůbec má tenhle herec charisma na rozdávání (i když to z posledních let nemusí být patrné, neboť od výborné krimi Street Kings /2008/ o nic kloudného nezavadil). Historici se sice od ohlášení projektu chytali za hlavu, neboť Reevseova postava je ryzí scenáristický výplod, ale na druhé straně se autoři filmu nikdy netvářili, že chtějí točit skutečné dějiny. Universal odklepl filmu štědrý rozpočet a mohlo se natáčet. Na režii usedl prý velmi talentovaný Carl Rinsch, který byl před pár lety hojně spojován s prequelem Vetřelce. Nakonec ho sice nezískal, Hollywood mu ale zůstal věrný. Otázkou je, jestli tomu tak i bude nadále.
Těžko soudit, kde se v případě adaptace příběhu 47 roninů, kteří jdou pomstít svého pána, stala chyba. Ale faktem je, že se studiu Rinschův výsledný sestřih vůbec nelíbí. Dle všeho je v něm mnohem méně "hlavní hvězdy", než si producenti představovali a bude se proto přetáčet. Rinsch je od projektu odvolán a dotočí se scény, které posílí Reevseovu roli. Nemusíte být vystudovaný filmař, aby vám došlo, že něco takového výrazně otřese koncepcí natočeného materiálu a studio se bude muset hodně snažit, aby výsledek nepůsobil dojmem slepence, v němž na sebe scény nenavazují.
A pak jde samozřejmě o finance. Poslední odhady mluví o astronomickém rozpočtu 225 milionů dolarů a v Universalu se právem bojí, že se jim po všech problémech rýsuje další propadák ve stylu Bitevní lodi (2012).
Keanu Reeves
Je téměř jistá, že premiéra plánovaná na začátek příštího roku bere za své a je otázkou, jaký výsledek nás vlastně čeká. Jedno je jisté - Rinsch z něho nebude mít radost. Po premiéře budeme moci sami posoudit, jestli právem.
UPDATE: Tak prý nic není tak horké, jak se zdá. Rinsch dle informací na projektu stále dělá a veškerý kolotoč okolo odvolání je prý pouhá mediální fáma. Kde je pravda? Možná studio hladí stopy, nebo jen potřebovalo film dostat do médií a tak drb samo vypustilo. Celé to každopádně hodně připomíná Dredda (2012), který se nakonec také ukázal nepravdivý (a samotný Dredd navíc dopadl skvěle!). Takže naděje žije.
Víte že?...
... je Rinsch dalším tvůrcem, který se projevil skrz stylový krátkometrážní film? Ten jeho se jmenuje The Gift (2010) a můžete na něj podívat zde.