Temný thriller Davida Ondříčka Ve stínu českým kandidátem na Oscara!

Temný thriller Davida Ondříčka Ve stínu českým kandidátem na Oscara!
Ve stínu | Alžběta Jungrová
Letos členové ČFTA vybírali českého kandidáta mezi 48 snímky a neměli lehký úkol. Mezi adepty se sešlo hned několik silných titulů - Čtyři slunce (2012) Bohdana Slámy, Dům (2011) Zuzany Liové, Poupata (2011) Zdeňka Jiráského, Rodina je základ státu (2011) Roberta Sedláčka a Ve stínu (2012) režiséra Davida Ondříčka. Poslední jmenovaný akademii nejvíce oslovil.
David Ondříček byl o nominaci informován při cestě vlakem do Bratislavy na slovenskou premiéru Ve stínu. „Z nominace pro možného kandidáta na Oscary máme upřímnou radost a uděláme maximum pro to, abychom se do užších nominací dostali." Režisér dále dodal: "Těžko slovy vyjádřit všechny pocity, které právě mám. Upřímně to vnímám i jako příjemné překvapení, neboť byl snímek v rámci kampaně až příliš často prezentován coby oscarový favorit a bál jsem se, že nám to nakonec ublíží. Česká akademie nás naštěstí podržela. Jsme nesmírně šťastní, že se nám to povedlo.
David Ondříček
David Ondříček na place Ve stínu | www.vestinufilm.cz
"Z téměř padesáti celovečerních hraných a dokumentárních filmů, z kterých mohli členové ČFTA vybírat, zvítězil film s největším rozpočtem a pochválený českou filmovou kritikou. Věřím, že máme dobrého kandidáta pro nominace. Poslední nominace na Oscary jsme dostali právě za filmy, mapující naši minulost. V roce 2003 to byly Želary a v roce 2000 film Musíme si pomáhat. Posledního Oscara jsme dostali také za ohlédnutí se do nedávné minulosti a to v roce 1996 za Kolju. Doufám, že film Ve stínu by mohl potkat podobný osud,“ pochvaluje si nominaci výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler.
Petr Vachler
Petr Vachler
"Členové České filmové a televizní akademie vybírali z filmů od října roku 2011 do konce září 2012, čili ne podle kalendářního roku. To je specifikum Oscarů, aby organizátoři stačili zpracovat výsledky ze zahraničí pro daný rok. ČFTA tedy vybírá kandidáta hned ze dvou ročníků Českého lva. Někdy se proto může stát, že se ve výběru na nominaci sejdou filmy pro nadcházející ročník Českých lvů i vítězné filmy minulého ročníku," vysvětluje Petr Vachler systém nominace na Oscara.

Trailer na Ve stínu:

Nominace na Oscara budou vyhlášeny 15. ledna 2013, vítěze se dozvíme 24. února 2013 na slavnostním galavečeru, jehož moderátor zatím není znám.
Nominace na Českého lva budou vyhlášeny 2. února 2013. České výroční filmové ceny Český lev se budou následně udělovat 2. března 2013 a je bez pochyb, že i na nich bude platit Ve stínu za hlavního favorita. Je to úspěch zcela zasloužený, neboť se snímek těší dobrým diváckým i kritickým ohlasům. Teď by to ještě chtělo finanční ohlas, aby se snímek nestal dalším smutným nositelem titulu "skvělý český film postrádající návštěvnost".