Zemřel dobrý rodák a vynikající herec Radoslav Brzobohatý

Zemřel dobrý rodák a vynikající herec Radoslav Brzobohatý
| če
Brzobohatý si již v padesátých letech minulého století zkoušel první herecké ostruhy. Skutečným průlomem byla ale šedesátá a počátek sedmdesátých let, kdy mu filmaři dopřáli vskutku nezapomenutelné role - za všechny jmenujme nadporučíka Krále v Atentátu (1964), sledovaného Ludvíka v Uchu (1970) Karla Kachyni a Františka ze snímku Všichni dobří rodáci (1968) Vojtěcha Jasného. Koncem 60. let také natočil slavný seriál F. L. Věk (1971). Ten - stejně jako výše zmíněné filmy - narazil u komunistických cenzorů, díky čemuž muselo charisma tohoto muže na řadu let z filmového plátna ustoupit.
Nezapomenutelnou (nejen filmovou) dvojici tvořil s Jiřinou Bohdalovou, která mu byla partnerkou v mnoha filmech a na chvíli se stala i jeho ženou. Se současnou manželkou Hanou Gregorovou žil od roku 1981. Hana přivedla do manželství svoji dceru Rolu a narodil se jim syn Ondřej, známý hudebník.
Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová
S Jiřinou Bohdalovou v detektivce Pěnička a Paraplíčko (1971) | Jindřich Panáček
Vedle filmu se Brzobohatý aktivně věnoval divadlu. Po studiích na pražské DAMU zakotvil v Divadla Na Vinohradech, kde zůstal přes 30 let. V roce 2004 pak spolu s Hanou založili vlastní Divadlo Radka Brzobohatého. Krom herectví byl Brzobohatý známý i jako valašský patriot a milovník Slovenska.
V jednom z rozhovorů ke svému poslednímu filmu Vrásky z lásky (2012), kde se po letech znovu sešel před kamerou s Jiřinou Bohdalovou, řekl: "Život je tak krásný a tak rychle uteče, že je škoda občas se nezastavit a neužít si ho naplno i v pokročilém věku." Tím bychom se všichni měli inspirovat.