Padla poslední klapka Menzelových Sukničkářů

Padla poslední klapka Menzelových Sukničkářů
Martin Huba a Jiřina Jirásková v novém filmu Sukničkáři | MediaPro Pictures, Martin Špelda
Den před koncem školního roku točit začali, pár dní po začátku toho nového hlásí hotovo. Dnes padla poslední klapka filmu Sukničkáři (2013).
Z padesáti dvou natáčecích dnů strávili tvůrci nového filmu režiséra Jiřího Menzela více než polovinu v Táboře, kde vznikaly klíčové scény filmu. Tamní Divadlo Oskara Nedbala se pro ně stalo na měsíc druhým domovem. Když se minulý týden filmaři s městem loučili, připravili pro místní na náměstí promítání. Táborští obsadili prostranství do posledního obrubníku a na obou stranách byla cítit nostalgie.
Jiří Menzel
Realizace Sukničkářů byla a je velmi náročná. Většina scén se točila na již připravený hudební základ. Kromě režisérových hereckých stálic se v klíčových rolích představí také hvězdy operního nebe Anna Klamo, Jiří Hájek, Lucie Juránková či Jan Hnyk. Pro ně šlo o první setkání s filmem. Jednu ze sopránových rolí nazpívala Anda-Luise Bogza, sólistka Státní opery Praha, další role pak sólista Slovenského národního divadla Peter Mikuláš či Svatopluk Sem. Navíc se ve filmu objeví téměř tisícovka komparzistů.
I tak proběhlo celé natáčení bez větších komplikací. Díky dobré spolupráci s
06ab9cc8
místními, ale především díky profesionalitě celého štábu. Režisér Menzel nerad mění své osvědčené spolupracovníky a na souhře týmu je to znát. Vždyť kameraman Jaromír Šofr s ním spolupracuje kontinuálně od šedesátých let a také s dalšími spolupracovníky již Jiří Menzel pracuje na několikátém projektu.
„Před tímto filmem jsem měl pauzu šest let, já se do natáčení moc nehrnu. Až na základě iniciativy a velkorysosti producenta Adriana Sarbu mi bylo umožněno  sestavit si tým kolegů,  kteří  pro film připravili opravdu dobré zázemí. Mám chuť vrhnout se do nějakého dalšího projektu co nejdřív. Jen najít dobrý námět,” říká Jiří Menzel.
Martin Huba, Jaromír Šofr, Jiří Menzel
Jiří Menzel | MediaPro Pictures, Martin Špelda
Nyní se Jiří Menzel přesune do střižny za svým dalším stálým spolupracovníkem – střihačem Jiřím Brožkem. Producenti filmu plánují premiéru již na jaro příštího roku, takže žádný velký oddech po natáčení není v plánu.
Film Sukničkáři odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy. "Ptají se mě, jestli to bude komedie. Jak to krucinál mám vědět! Možná to bude smutný a možná zase takový, že to bude lidem k smíchu", komentuje s nadhledem a vtipem svůj film Jiří Menzel. Režisér  je poprvé za svou kariéru zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková.
Hlavní postavy operního režiséra Vítka, učitelky Markétky a světově uznávaného
Martin Huba, Jiřina Jirásková
Martin Huba a Jiřina Jirásková v novém filmu Sukničkáři | MediaPro Pictures, Martin Špelda
zpěváka Jakuba ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Jiřina Jirásková, Ivana Chýlková, Václav Kopta, mladé herečky Emma Smetana a Eva Josefíková a další.
Premiéra nového snímku je naplánována na první polovinu příštího roku.
Zdroj: Bontonfilm