Eastwoodův dialog se židlí ohromil Ameriku, Romneymu ale nepomohl

Eastwoodův dialog se židlí ohromil Ameriku, Romneymu ale nepomohl
Přitom celý večer měl patřit Mittu Romneymu - na celonárodním srazu republikáni tradičně jmenují svého kandidáta na prezidenta. Ačkoliv nemělo jít o překvapení, akci provází nadšení, zásadní proslovy a ovace ve stoje. Jenže večer pro sebe nechtěně ukradl "Drsný Harry" Clint Eastwood, který již před časem přislíbil republikánskému favoritovi svou podporu a přišel přispět se svou troškou slávy do mlýna. I ostřílený kovboj ale někdy mine.
Celkem dvanáctiminutová řeč spíše než nadšení zvedala obočí účastníků, a to hlavně kvůli odvážné scénografii. Oscarový režisér umístil vedle svého řečnického pultu prázdnou židli, do které usadil imaginárního Baracka Obamu. Poté začal imaginárnímu prezidentovi spílat, že nedostál svým slibům. "A když někdo dělá svou práci špatně, musíte najít někoho lepšího," vyvodil Eastwood ze svého proslovu a výmluvně si přejel ukazováčkem přes krk.
Řeč se stala v uplynulých dnech tématem číslo jedna. Politici, komici, kritici a další začali s vážnou tváří řešit senilitu režisérského génia. Roger Ebert, jeden z nejvlivnějších filmových kritiků, prohlásil na svém blogu, že se jeho velký hrdina toho dne ztrapnil. Sám Obama (nebo jeho medi
eastwooduv-dialog-se-zidli-ohromil-ameriku-romneymu-ale-nepomohl
ální konzultant) vzal celou věc sportovně a na Twitteru uveřejnil fotku prezidentské židle s komentářem "tohle místo je zabrané" (viz. obrázek). Jini se zase projevu ohnivě zastali. Už teď je ale jasné, že Eastwood na dlouhou dobu poškodil svou image a jako mnoho herců před ním se stal další z obětí politické angažovanosti.