Blu-ray: Bitevní loď připlouvá ve Steelbook edici (recenze)

Blu-ray: Bitevní loď připlouvá ve Steelbook edici (recenze)
Bitevní loď | BontonFilm
blu-ray-bitevni-lod-priplouva-ve-steelbook-edici-recenze
FILM - 70%
Proč vymýšlet něco nového, když můžeme využít osvědčených principů? Něco takového si zřejmě řeklo studio Universal ve chvíli, kdy získalo práva na hru společnosti Hasbro Battleship. Posíleni úspěchem Transformers od stejné značky zainvestovali producenti do filmu ohromné množství peněz a strašně málo nápadů. Vyšel z toho klon Dne nezávislosti (1996), ve kterém mají alieni technologické hračky připomínající Transformers. Vlastně je až s podivem, že tohle v kinech nefungovalo.
Diváci se ale tentokrát rozhodli, že chtějí víc, na což studio krutě doplatilo (vydělaných 65 milionů v USA je vyložený výsměch 209 milionovému rozpočtu). A možná za to může i fakt, že námořnictvo zdaleka tolik aktuálně neletí a všeobecně se dříve oblíbený patos odsunul na vedlejší kolej diváckého zájmu. Co tu naopak funguje, to jsou záběry velkolepých lodí, drahé triky a i v rámci obsazení lze mluvit o úspěchu. A malé plusové body má film za to, že tahový princip původních lodí nenásilně vsunul do příběhu.
OBRAZ - 100%
Možná se vám film nezavděčil a pro jeho naivitu ho nesnášíte. Obraz Bitevní lodi ale nelze nemilovat. Je nádherně křišťálově čistý, ve vodách vidíte sebemenší vlny a kapky, CGI efekty vypadají naprosto špičkově a strhující akční pasáže jsou zvládnuté do těch nejmenších detailů. Na disku vyniká velkolepost bitevních lodí i zručné práce trikařů, nemluvě o výborném nasvícení scén a celkovém barevném ladění. Skoro bych se odvážil tvrdit, že si všechny ty výbuchy a zběsilé akční pasáže užijete díky kvalitě obrazu o něco více doma než v kině. Tohle je prostě stoprocentní paráda.
ZVUK - 100%
Hnidopiši mají tentokrát smůlu i v rámci zvukové stopy. Skoro se zdá, jako by studio chtělo kvalitativní ztráty u samotného filmu dohnat v technické rovině. Není to bitva, která se dá vyhrát, ale minimálně můžeme mluvit o vyvážení sil, protože zvuk – stejně jako obraz – je dechberoucí. Bitevní loď je přímo dělaná pro domácí kino. Ve filmu neustále něco vybuchuje/střílí/padá/tříští se a tak podobně. Zvolená prostředí jsou navíc samo o sobě velmi živá (rozbouřené moře, flórou přecpané kopce, místnosti plné lidí), takže tu není jediného hluchého místa. A originál DTS-HD Master Audio 5.1 surround to vše využívá do nejmenších detailů. Dabing není z nejhorších, ale tradičně posiluje dialogy nad ostatní, což zákonitě některým sekvencím ubírá.

Trailer:

BONUSY - 65%
Vzhledem k tomu, jakým způsobem Bitevní loď prolítla v zámořských kinech, je bonusová výbava nečekaně solidní. V prvé řadě se na disku nachází pětice zajímavých a na informace výživných pohledů za kulisy, díky kterým si mimo jiné uvědomíte, že režisér Peter Berg je docela sympatický magor. Zdaleka nejlepším bonusem je dvacetiminutová historická prohlídka bitevní lodi USS Missouri. Budete mít pocit, jako byste tam opravdu byli. Posledním bonusem je previzualizace alternativního konce, který není špatný, ale myslím, že tvůrci udělali dobré rozhodnutí, když dali přednost tomu použitému. Všechny bonusy jsou bohužel prosty cz podpory.
CELEK - 80%
Bitevní loď je z technického hlediska nejlépe zvládnutým diskem letošního roku a pokud se vám film byť jen trochu líbil, určitě byste s nákupem neměli váhat. Na disk se vešla i slušná dávka bonusů a jako třešnička na dortu speciální vydání v podobě STEELBOOK edice. Stojí za pozornost.
Obraz: 1080p 2.40:1, Zvuk: DTS HD Master Audio 5.1 anglicky, DTS 5.1: česky, Běžná cena s DPH: 599 Kč
Blu-ray film Bitevní loď koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.