Protiobamovský dokument vydělal v USA za víkend miliony

Protiobamovský dokument vydělal v USA za víkend miliony
protiobamovsky-dokument-vydelal-v-usa-za-vikend-miliony
Dokument vychází z knihy Dineshe D'Souzy, konzervativního politického komentátora, který rozebírá dopady zvolení Obamy do dalšího období. V nepříliš lichotivém světle. "Obama má sen," promlouvá komentátor v traileru, "sen svého otce, že hříchy kolonialismu budou napraveny a Amerika se zmenší," proti čemuž staví "svůj" výrok: "ale Amerika má sen, sen svých Otců zakladatelů, že společně musíme zlepšovat svobodu a Amerika musí růst. aby svoboda vzkvétala." Kritici snímek obvinili ze všeho z čeho se správný politický dokument obvinit dá: manipulace s fakty, zaujatost, nulový prostor pro vyjádření druhé strany a tak dále.
Z 2016: Obama's America (2012) je ale už nyní nejvýdělečnější americký dokument roku s výdělkem přes 6 milionů dolarů. Není se čemu divit. Obamu čeká zhodnocení jeho politiky v očích občanů prostřednictvím voleb, debaty houstnou, spekulace nabírají na divokosti a Amerika podle komentátorů střídavě nachází i ztrácí sebe sama. Sečteno, podtrženo: perfektní podhoubí pro maximální vliv i výdělek vyhraněného politického dokumentu.
D'Souzově agitce se podařilo předstihnout i leckeré hrané filmy, což je situace nanejvýš neobvyklá. Jen další týdny ukáží, jestli bude mít dost síly sesadit Moorův dokument Fahrenheit 9/11 (2004), který využil podobné situace před druhým obdobím George Bushe.