Nejlepší filmy Tonyho Scotta, režiséra Top Gunu a Posledního skauta

Nejlepší filmy Tonyho Scotta, režiséra Top Gunu a Posledního skauta
Déjà Vu | Buena Vista International
Přiznám, že tohle bylo osobní. Na řadě "scottovek" jsem vyrůstal a zpráva o jeho smrti byla tehdy jako blesk z čistého nebe. Přeci jen jsem věřil, že nám ještě pár akčních bomb naservíruje. Toho už se bohužel nedočkáme.
Jak jsem tak brouzdal jeho filmografií, došlo mi, že Tony Scott vše víceméně řekl. Byl akčním režisérem srdcem i duší. Dával do svých filmů takovou energii, až často zahanboval i o několik desítek let mladší kolegy. Za svou kariéru nenatočil mnoho filmů, ale téměř každý druhý si u fanoušků žánru brousil zuby na kultovní status. Pojďme si připomenout ty nejlepší.
Top Gun
| copyright © Paramount Pictures

10. Top Gun (1986)

"Zavíračka" na konci žebříčku je možná pro mnohé překvapivá, neboť Top Gun (pokud jde o značku) platí za jedno z nejznámějších Scottových děl. V rámci toku času ale přeci jen tahle námořnická propaganda hodně dějově zestárla, takže nám dnes zůstal hlavně mladý Tom Cruise, jemuž už v té době slušně pracovalo charisma a precizní Scottovo vedení, které celé té pohádce dodalo dostatečně strhující formu, aby si tenhle film vysloužil post klasiky.
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta

9. Policajt v Beverly Hills 2 (1987)

Svého času patřila druhá štace Axela Foleyho za menší zklamání, neboť Scott přitlačil na kriminální pilu a nabídl výrazně temnější podívanou než s jakou přišel Martin Brest v jedničce. Postupem let nicméně diváci tuhle jízdu přeci jen docenili a Policajt v Beverly Hills 2 se vydrápal mezi nejoblíbenější komediální akčňárny osmdesátých let. Může za to jak kulometný projev tehdy neskutečně "naspeedovaného" Murphyho, tak řada legendárních momentů (míchačka, králíčci, prakticky cokoli s "kovbojem" Rosewoodem).
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta-1

8. Krvavý příliv (1995)

Alternativní Scott, kdy režisér upřednostnil drama před zběsilou akcí. Za pomoci přesně vybraných herců, chytrého scénáře a strhující hudby Hanse Zimmera se povedlo natočit jeden z nelepších ponorkových filmů, v němž je doslova smrtonosná atmosféra. Navíc jde o první film, kdy se Scott sešel se svým pozdějším parťákem Denzelem Washingtonem (a jak už jim to tehdy šlapalo).
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta-2

7. Spy Game (2001)

Spy Game je další svého času nedoceněný Scott. Zákulisní hra tajných služeb, ve které nemalou roli hrají flashbacky, se mohla opřít nejen o technicky zvládnuté řemeslo svého tvůrce, ale též o výborně vybranou ústřední dvojici. Robert Redford a Brad Pitt si své party maximálně užili a i když je tu možná míň akce, než by bylo vzhledem k tématu záhodno, patří Spy Game ke kouskům, na které by se nemělo zapomínat. Kdo neviděl, nechť to ihned napraví.
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta-3

6. Déjà Vu (2006)

Na první pohled thriller klasického ražení, v němž se Scott znovu sešel se svým oblíbencem Washingtonem, je oživen hrátkami s časem. Zjevná inspirace všemožnými televizními kriminálkami Scottovi nezabránila v tom, aby si v námětu "nenašel svoje" a nerozehrál pořádně napínavý/klipový hon na šíleného teroristu. Sice je trochu škoda, že ten nejlepší moment tvůrci vystřelí hned na začátku, ale to je jen maličký kaz na výborně odvedené práci.
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta-4

5. Nezastavitelný (2009)

Poslední Scott, v němž režisér fanouškům připomněl, že pořád patří ke špičce ve svém oboru. Jako základ tu posloužila jednoduchá story o splašeném vlaku, který se nezadržitelně řítí vstříc katastrofě a i když se to nemusí zdát, i tenhle prostý dějový oblouk bohatě stačil k pozici jednoho z nejlepších akčních filmů roku 2009. Ne náhodou si snímek vysloužil pověst Nebezpečné rychlosti na kolejích. Podobně zvládnutých adrenalinovek, které se odehrávají v jednom dopravním prostředku, filmové plátno moc nepamatuje.
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta-5

4. Nepřítel státu (1998)

Že Scott uměl jako málokdo dokazuje mimo jiné seznam hereckých spolupracovníků, s nimiž se během své kariéry na place sešel. Jedním z nich byl i hitmaker Will Smith, který kývl na příběh muže, jenž musí unikat nejen pronásledovatelům, ale i jejich technickým high-tech hračičkám. Moderní thriller v tom nejlepším slova smyslu s chytrým scénářem a ohromně hutnou atmosférou, v níž máte pocit, že z toho všeho každou chvíli exploduje hrdinovi hlava.
Muž v ohni
| copyright © 2004 20th Century Fox

3. Muž v ohni (2004)

Tichá pecka, od které nikdo moc nečekal a o to větší překvapení se v kině konalo. Jsou tu všechna klišé, díky nimž mohl film sklidit výsměch: Osobní strážce s minulostí, díky níž chlastá. Malá dívenka, která mu otevře oči. A příběh anděla pomsty. Jenže Scott se vybičoval. V první půli naservíroval citlivý příběh sblížení dvou duší, aby vše následně rozerval a mohl přijít s ultimátní odplatou. V rámci Scottovy tvorby jeden z nejpůsobivějších a hlavně nejemocionálnějších filmů, jehož konec vás donutí upustit slzu. Paráda.
top-10-nejlepsi-filmy-tonyho-scotta-6

2. Pravdivá romance (1993)

Spojení režijně jistého Scotta se scénářem Quentina Tarantina a tunou hereckých hvězd - mohlo z toho vzejít něco menšího než kultovka? Těžko. Scott se sice s Tarantinem tak úplně nepohodl na výsledku (šílenec z videopůjčovny později neskrýval, že by to natočil jinak), ale to nic nemění na tom, že se Pravdivá romance, v níž prosťáček s dobrým srdcem a sympatická call-girl hledají štěstí, povedla a nabízí vydatnou porci hlášek, památných scén, stylových hereckých výstupů a kvalitní akce. Povinná filmová literatura.
Damon Wayans, Bruce Willis

1. Poslední skaut (1991)

Snadno z TOPky vyčtete, že Scott byl o to lepší, o co měl k ruce kvalitnější základ. A největší štěstí Scotta potkalo, když mu na stole přistál scénář od otce Smrtonosné zbraně Shanea Blacka. Poslední skaut je od první do poslední minuty neuvěřitelně nahláškovaná jízda, v níž se nešetří nápady. Je paradoxem, že tahle kultovka s Brucem Willisem, která to v Evropě dotáhla na pozici jednoho z nejoblíbenějších hollywoodských filmů devadesátých let vůbec, má ve Státech pověst pouhého lehkého nadprůměru. Styďte se, Amíci!