Fresh Film Fest představí průkopníka docudramatu, WikiLeaks, majora Zemana i debut Toma Tykwera + SOUTĚŽ o akreditace na festival

Fresh Film Fest představí průkopníka docudramatu, WikiLeaks, majora Zemana i debut Toma Tykwera + SOUTĚŽ o akreditace na festival
The War Game
Letos se hlavním tématem nesoutěžního programu stala MANIPULACE. „Nesoutěžní a doprovodný program připravujeme v duchu tohoto tématu, které je s filmem bytostně a od jeho prapočátků spojené,“ uvádí umělecký ředitel Jan Stehlík. V rámci této sekce se představí filmy britského dokumentaristy a průkopníka stylu docudrama Petera Watkinse včetně oscarového snímku The War Game (1965), protitotalitní Punishment Park (1971) a zásadních částí jeho čtrnáctihodinového opusu The Journey (1987). „Watkins kriticky prozkoumává limity dokumentárních a hraných filmů, zabírá se masmédii i naším vztahem k televizním produkcím,“ vysvětluje dramaturg Michal Hogenauer. Dále v rámci této sekce bude uveden dokument WikiLeaks: Secrets & Lies (2011) od Patricka Forbese mapující vývoj událostí spojených s osobností Juliana Assange nebo snímek režiséra Gert de Graaffa Myslící moře (2000). „Toto dílo si pohrává s konceptem toho, co je filmová iluze či realita, propojuje svět samotné tvorby filmu a divákova vnímaní ,“ doplňuje Michal Hogenauer. Součástí tématického programu budou také snímky Funny Games (1997) a jeho autoremake Funny Games USA (2007) od Michaela Hanekeho nebo český dokument Fishead (2011 / r: Misha Votruba a Václav Dejčmar) s mnoha významnými mysliteli a komentářem známého herce Peter Coyote. Za zmínění stojí též snímek Playing Ponette (2006), jenž je archivním záznamem a důkazem manipulativních postupů režiséra Jacques Doillon vůči jeho čtyřleté herečce ztvárňující postavu Ponette (1996). V rámci doprovodného programu proběhne speciál Co všechno chcete vědět o seriálu 30 případů majora Zemana a báli jste se na to zeptat, kde Daniel Růžička (ČT) a Petr Cajthaml (ÚSTR) promítnou úryvky ze seriálu se zasvěceným výkladem o jeho vzniku a propagandistickém charakteru.
fresh-film-fest-predstavi-prukopnika-docudramatu-petera-watkinse-wikileaks-majora-zemana-i-debut-toma-tykwera
The War Game
Kdo by chtěl poznat dílo Petera Watkinse ještě před začátkem festivalu, má šanci v rámci večera Pre Fresh 15. srpna od 20 hodin v prostoru NoD, kdy bude s diskusí uveden snímek The War Game (1965). Vstup je zdarma.
Nesoutěžní sekce Bright Future se zaměří na první či druhé celovečerní filmy, které již získaly ocenění a uznání na řadě zahraničních festivalů – k nejzajímavějším letos patří australský „vražedný“ thriller Snowtown (2011 / r: Justin Kurzel) a britské drama Electrick Children (2012 / r: Rebecca Thomas). Dva z uváděných snímků půjdou i do české kinodistribuce – hned 30. srpna kontroverzní srbský Klip (2012),který získal hlavní cenu na festivalu v Rotterdamu, režisérky a zároveň letošní porotkyně Maji Milos, a švédské drama Avalon (2011) režiséra Axela Peterséna, vítěz Ceny mezinárodních kritiků pro nejlepší celovečerní debut na MFF Toronto 2011. Těšit se diváci mohou i na žánrovou hříčku The Cabin in the Woods (2011).
Další nesoutěžní sekce Break Rules nabídne experimentální filmy od zkušených a vyzrálých režisérů a umělců. „Díla, která je těžké kategorizovat, kde se příběh pomalu vytrácí či převrací, forma dominuje a hudba udává rytmus,“ popisuje záměr Michal Hogenauer. Za zhlédnutí stojí například dokument PressPausePlay (2011), kde o smyslu tvorby v digitální době hovoří vlivné osobnosti světového šoubyznysu, italské mystery drama The Legend of Kaspar Hauser (2012 / v hlavní roli Vincent Gallo, r.: Davide Manuli) nebo dánský experiment The Secret Society of Fine Arts (2012 / r: Anders Rønnow Klarlund) zajímavý díky své formě - tvoří ho sled postprodukčně upravených fotografií a voiceover.
Pro diváky, kteří nechodí brzy spát a mají rádi kontroverzní, fantaskní či krvavější filmy, mohou letos vidět na Freshi jeden z nejlepších akčních filmů roku 2011 The Raid: Redemption (2011 / r: Gareth Evans), válečný snímek Rebellion (2011/ r. Mathieu Kassovitz) či seriál Black Mirror / Černé zrcadlo (2011) s tématem manipulace. Mimo sekce bude promítnut temný psychologický thriller Deadly Maria (1993), debut režiséra Toma Tykwera.
Iko Uwais
Zátah | 2012 - Sony Pictures Classics
Do soutěžní sekce Fresh Generation prvních a druhých celovečerních filmů se podařilo získat několik skvělých snímků – například americkou existenciální komedii Black Pond (2011 / r: Tom Kingsley, Will Sharpe), atmosférický snímek o mládí Pavilon (2012 / r: Tim Sutton) nebo oceňované německé drama Bojovnice (2011), které do českých kin přijde letos 25. října.
Do mezinárodní soutěže Konfrontace hraných a dokumentárních studentských filmů bylo vybráno 18 snímků, které vznikly v produkci evropských, australských, asijských a latinskoamerických filmových škol v roce 2011 a 2012. Vybrány byly z téměř 1500 přihlášených děl.
Sekci Theatre Optique, mezinárodní soutěž studentské animované a experimentální tvorby, tvoří letos 20 snímků používajících rozličné techniky animace jako tradiční kreslená animace, 3D animace, pixilace, papírková technika, kombinace hraného a animovaného filmu.
Snímky v soutěžních sekcích budou posuzovat mezinárodní poroty složené z významných filmařských osobností. Jejich účast doplní i projekce filmů, na kterých se podíleli. Do Prahy tak dorazí například na Oskara a BAFTA nominovaný britský režisér Sean Ellis (uveden bude jeho film Cashback / 2006) oceňovaný nezávislý americký kameraman a režisér Jody Lee Lipes (filmy NY Export: Opus Jazz / 2010, Martha Marcy May Marlene / 2011, Tiny Furniture / 2010 / a další), mistryně zvuku Josefina Rodriguez z Argentiny, spolupracovnice například Claire Denis nebo Leose Caraxe (film Holy Motors / 2012), Anca Damian, oceňovaná režisérka, scénáristka a producentka z Rumunska (film Crulic / 2011), nizozemský filmový teoretik, kameraman a režisér Gert de Graaff (film Myslící moře / 200), švédský filmový a divadelní režisér Marcus Lindeen (filmy Regretters / 2010, Glorious Accident / 2011), srbská režisérka Maja Milos (film Klip / 2012), významná izraelská vizuální umělkyně Keren Cytter a slovenský filmový teoretik Daniel Vadocký. Z České republiky se členy porot stanou postmoderní hudební skladatel a malíř Vladimír Franza streetartový výtvarník Jakub Matuška aka Masker.  
Ewan McGregor
Začátky | BontonFilm
V open air kině bude uvedena například americká komedie Začátky (2010) režiséra Mikea Millse s Ewanem McGregorem, Christopherem Plummerem a Mélanií Laurent nebo do sekce Manipulace spadající drama o průběhu jednoho z prvních dnů finanční krize rozpoutané v roce 2008 Margin Call (r: J.C. Chandor).
Jako tradičně filmový program doplní workshopy (Lomo kamera), diskuse, masterclasses, výstavy (polský videoart Nevědí proč, ale dělají to a výběr z tvorby Keren Cytter) a party.
Vstupenky budou v prodeji již od 27. srpna na pokladnách kina Světozor a Francouzského institutu v ceně 60 až 85 Kč, v průběhu festivalu na jednotlivých místech. K dostání bude i celková akreditace za 500 Kč a zlevněná za 350,- Kč. Projekce na FAMU a v Riegrových sadech jsou zdarma.
Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými popřípadě anglickými titulky.

Soutěž:

Co udělat proto, abyste získali jednu z 5 akreditací (volných vstupenek na všechny festivalové akce) na Fresh Film Fest? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku.
Na jakých místech v Praze bude probíhat letošní Fresh Film Fest? Napovíme, že se jedná o 5 míst.
Své odpovědi posílejte na email redakce@kinobox.cz do 27.8. do 23:59.