US tržby: Akční "postradatelné" legendy válely, Bourne je v...

US tržby: Akční "postradatelné" legendy válely, Bourne je v...
Bourneův odkaz | Universal Pictures
Expendables: Postradatelní 2 (2012) startují tentokrát o něco vlažněji, než jejich předchůdce. Jednička ukořistila během prvního víkendu 34 milionů, dvojka zvládla "jen" 28. I to je ale slušná částka vzhledem k faktu, že jde o oldschool akci, která je navíc ocejchována mládeži nepřístupným eRkem. Doma každopádně dvojka zářit moc nebude (rozhodně ne víc, než jednička), ale díky ještě nabušenějšímu obsazení se nepochybně skvěle uchytí ve světě. A co víc, dvojka si v zámořských recenzích vede o notný kus lépe, než jednička, takže v Evropě bude dost možná atakovat nejvyšší známky. Inu, my jsme tu vždy měli pro akční žánr větší slabost (minimálně od 90. let).
Bourneův odkaz
Bourneův odkaz | Universal Pictures
Nástup akčních stařešin odsunul mladíčka Jeremyho Rennera v Bournově odkazu (2012) na druhé místo. Ten má po dvou týdnech promítání 69 milionů, což není pro 125 milionový projekt žádné terno a pomalu pohasínají šance producentů na novou trilogii. Nejvíce ale na Expendables doplatil animák Norman a duchové (2012). I přes spokojené recenze a široké nasazení si tahle novinka odnesla o víkendu pouhých 14 milionů. Je to letos již poněkolikáté, co Rková záležitost převálcovala v návštěvnosti rodinný film. Snad to producenty nakopne k odvážnějším filmovým projektům.
Komedie o politickém soupeření The Campaign (2012) s Willem Ferrellem a Zachem Galifianakisem tentokrát na čtyřce. Na pětce herecký (a bohužel posmrtný) návrat Whitney Houston v hudební novince Sparkle (2012). Film nijak zázračně hodnocený není, ale předčasná smrt zpěvačky udělala svoje, takže trhl 12 milionů. To je pro projekt za 14 mega dostatečná částka. Na šestce Temný rytíř povstal (2012) s celosvětovými tržbami 855 milionů. Je třeba něco dodávat? Na sedmém místě poslední novinka, rodinná fantasy The Odd Life of Timothy Green (2012). Měl to být hit, ale přehnaný sentiment a šroubovaný scénář ji odsoudili ke špatným známkám a slabému startu.
Tommy Lee Jones, Meryl Streep
| BontonFilm
Na osmičce příjemná dramedy Druhá šance (2012), která se díky výborným ohlasům propadá o něco pomaleji. Devátý Deník slabocha 3 (2012) a na desítce propadák Total Recall (2012), jemuž se příliš nedaří ani ve světě. Šance producentů na zalepení děr tak pravděpodobně definitivně umírá.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.