US tržby: Sci-fi na pokraji zkázy, komiks na nedostižném vrcholu

US tržby: Sci-fi na pokraji zkázy, komiks na nedostižném vrcholu
Prometheus (2012) je jediný, komu se jakžtakž povedlo probojovat do zelených čísel. Bitevní loď (2012) to dotáhla na jeden z největších propadáků dekády a nový Total Recall (2012) si s ní může podat ruce. Film měl papírově všechny předpoklady k úspěchu: Slavný základ, šikovného režiséra, který posledním filmem zaválel, sympatické obsazení. Co se mohlo pokazit? Nejspíš většina z toho, neboť film se tak tak dodrápal v amerických rezenzích do průměru. A přichází trest v podobě 26 milionového otvíráku, což nestačilo jak na první příčku, tak na nadějné vyhlídky pro producenty. Film stál 125 milionů dolarů a pokud se nechytne mimo Státy, bude mít Colin Farrell ve filmografii pěkně výrazný černý puntík.
Colin Farrell
První příčka přirozeně patří komiksovce Temný rytíř povstal (2012), jejíž celosvětové tržby jsou 733 milionů. Miliarda už je zase o něco reálnější. Na třetím místě startuje v Americe slušně populární, u nás prakticky neznámý nový díl série Deník slabocha. Trojka si vede v recenzích stejně jako předchůdci. Téměř poloviční tržby oproti předchůdcům lze proto přičítat upadajícímu zájmu (pravděpodobně klíčová věková skupina odrostla a nová se nechytá). Diary of a Wimpy Kid: Dog Days (2012) startuje se 14 miliony na trojce a i když se bez problémů zaplatí (film stál okolo dvacítky), je dost možné, že u Foxů dál nebudou chtít ve štaci pokračovat. I když v dnešní době možná přijdou s restartem…
Doba ledová 4: Země v pohybu
| BontonFilm
Dále už jen staří známí. Na čtyřce Doba ledová 4: Země v pohybu (2012). 131 milionů dolarů není pro áčkový animák po měsíci promítání v USA žádné terno. Ve zbytku světa ale již film nastřádal dalších 581, což je výborný výsledek. Vzhledem k tomu, že zavedené série stále více vydělávají venku, než za mořem, je možná jen otázkou času, kdy začne být venkovní trh pro Hollywood přednější (což by mohlo vést k ostřejším áčkovám filmům, neboť všude jinde se snáze prosazují Rkové filmy, kde se fuckuje, souloží, trhají končetiny a vůbec se tam mohou věci, které katolicky založení Američané moc nemusí). Na pátém místě je komediální propadák Sousedská hlídka (2012). Ben Stiller si po třetích Fotrech (2010) a Mistrovském plánu (2011) připisuje další žánrovou bolest, tentokrát navíc nevydělávající. Pokud rychle nenatočí nějaký kvalitní hit, skončí po boku zatracovaných hvězd Eddieho Murphyho a Adama Sandlera.
Méďa
Co říkáte, pánové, asi byste si to s tímhle medvídkem rádi vyměnili...
Na šestce přesný opak předchozího místa. Chytrá a ještě ke všemu zatraceně úspěšná řachanda od tvůrce Family Guye Méďa (2012) sklidila doposavad 280 milionů po celém světě a to stála střízlivou padesátku. Dvojka přijde nepochybně brzo. Na sedmičce čtvrté Let’s Dance (2012), které kritiky ani diváky nezajímá. Osmý The Amazing Spider-Man (2012), který i přes své rezervy již vydělal 677 milionů dolarů celosvětově. Devátá je pixarovská Rebelka (2012) a desítku uzavírá Rkový hit Bez kalhot (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.