Michael Moore o masakru v Auroře: "Zbraně nezabíjí lidi, Američané ano"

Michael Moore o masakru v Auroře: "Zbraně nezabíjí lidi, Američané ano"
Dlouhé mlčení amerického aktivisty/režiséra/komentátora Michaela Moora po krveprolití v Auroře, předměstí Denveru, bylo překvapením. Moorův dokument Bowling for Columbine (2002) mu kromě Oscara vynesl pověst odpůrce zbraní a nezdravé posedlostí, kterou k nim američané chovají. Chladnokrevná vražda 12 lidí a zranění bezpočtu dalších byla ukázkovým příkladem všeho proti čemu Moore ve svém díle brojil. Dnešní vyjádření na jeho webu je prosté: vše, co jsem k věci mohl říci, jsem řekl už před lety. Děje se to zas a znovu.
michael-moore-o-masakru-v-aurore-zbrane-nezabiji-lidi-americane-ano-1
V Bowling for Columbine prozkoumával Moore americkou posedlost střelnými zbraněmi.
Své tvrzení samozřejmě rozvádí podrobněji. Podle Moora tu vždycky byli, jsou a budou šílení lidé, kteří páchají nepředstavitelně kruté činy. V čem jsou ale Spojené státy jiné? "Máme dvě Aurory denně. Nejméně 24 Američanů je zabito střelnou zbraní každý den (8-9000 ročně), a to nepočítáme nehody a sebevraždy, které číslo navyšují na 24 tisíc obětí ročně. Spojené státy americké mají na kontě 80% všech zabití střelnou zbraní v 23 nejbohatších zemích světa."
Oblíbenou republikánskou mantru na obhajobu zbraní "Zbraně nezabíjí lidi. Lidé zabíjejí lidi" označil za polopravdu a prafrázoval ji na "Zbraně nezabíjejí lidi, Američané zabíjejí lidi" a obvinil svůj národ z posedlosti zabíjením. Násilí ve videohrách nebo špatné rodinné zázemí zavrhuje jako příčiny. "Máme historii i kulturu národa, který miluje zbraně." Kanaďané podle něj vlastní spoustu zbraní, přesto statistika uvádí "jen" 200 vražd střelnou zbraní ročně. "Proč my?" ptá se Moore.
Uvádí dva důvody. Za prvé: "Jsme dobří zabijáci, věříme, že zabitím se dá snadno dosáhnout kýženého cíle. Tři čtvrtiny našich států má trest smrti, přestože země s nejnižší kriminalitou většinou trest smrti vůbec nemají. Naší zahraniční politikou je invaze a válka." A druhý důvod? "Jsme národ, který se snadno vyděsí a nechá zmanipulovat strachem. Čeho se tak bojíme, že vlastníme 300 milionů zbraní? Měli bychom vyřešit své problémy s chudobou a rasismem, aby bylo méně frustrovaných, vyděšených a naštvaných lidí, kteří sáhnou do šuplíku pro zbraň."
"To si myslím o Auroře jako občan násilné země, ve které žiji," uzavírá Moore.
Ať už s ním souhlasíte nebo ho považujete za manipulativního šílence s kšiltovkou a nepadnoucími džínami, Moore má talent tnout do živého.
Plné znění textu v angličtině najdete zde